Kallima Blog

15 feb
2023

Jubilejný (50.) Minčol

MALÁ FATRA - trasa: Višňové (527 m n. m.) - Chaty pod Holým dielom (753 m n. m.) - pod Skalnatou (1061 m n. m.) - pod Minčolom (1170 m n. m.) - Minčol (1364 m n. m.) - pod Minčolom (1170 m n. m.) - pod Skalnatou (1061 m n. m.) - Chaty pod Holým dielom (753 m n. m.) - Višňové (527 m n. m.); vzdialenosť 11,68 km; prevýšenie 912 m, [obuv: Feelmax KUUVA 5 / Sole Runner Transition Vario 3 Black Leather].

V januári uplynuli 4 roky od nášho prvého výstupu na malofatranský Minčol. O ďalší rok sme na jeho vrchole stáli druhýkrát a odvtedy, (aj vďaka Covidovému šialenstvu) sa stal našim najobľúbenejším kopcom v blízkom okolí. Z bytu to máme k východzím miestam naozaj blízko, či už autom, autobusom, alebo vlakom. Za ostatné 3 roky sme vyskúšali všetky možné varianty výstupu na vrchol, po turistických značkách, cyklo-bežeckých trailoch, miestami aj po neznačených chodníčkoch, z Višňového, Turia, Strečna či z Vrútok.

Pre dnešný jubilejný päťdesiaty výstup nemáme veľa možností na výber. Snehu je všade nasypané toľko, že jediná dostupná alternatíva výstupu zo žilinskej strany je z Višňového a po tej istej trase sa vrátime späť k autu. Ráno v Žiline panuje hustá hmla, na cestách je poľadovica, no od 600 m n. m. je jasno, slnečno a teplo. Nádherné zimné počasie s výbornou dohľadnosťou, bezvetrím a teplo trvá celý deň.

Višňové

Chaty pod Holým dielom

Modrá turistická značka stúpa strmo popri zjazdovke pod Dolnú Roveň, my pôjdeme pohodlnejšou trasou krížom cez les, kam odbočíme asi v prvej tretine zjazdovky.

Nad Žilinou sa stále drží hmla

Pod Skalnatou • pohľad na Hoblík, pretrvávajúcu hmlu nad Žilinou a Javorníky

Pod Minčolom • vľavo majestátny Kozol

Posledné strmé stúpanie v rozprávkovom lese

Vrcholový kríž na dohľad

Nádherné výhľady • vľavo Pilsko, Babia hora, v strede Krivánska Malá Fatra, vpravo Západné Tatry a Veľká Fatra

Pohľad na východ • od Osobitej (Západné Tatry) po Ostredok (Veľká Fatra)

Martinské hole, vľavo Veľká Fatra

V popredí Kozol, na obzore malofatranský Kľak, Strážov a Veľký Manín

Kozol, Čipčie, na obzore Veľký Manín a za ním hrebeň Javorníkov

V popredí Kysucká vrchovina s Kysuckou bránou, Vreteňom, Straníkom, Ľadonhorou, Na obzore Javorníky, Kysucké Beskydy a Oravské Beskydy

Opäť pod Skalnatou

Chaty pod Holým dielom

Višňové

Dnešný výlet na Minčol nemal chybu. Ešte sme nezažili v zime tak teplo a bezvetrie, aby sme si ani na vrchole nemuseli obliekať vetrovky. Na zajtra sľubujú meteorológovia podobné počasie, asi neodoláme a pôjdeme pozrieť, aká zima panuje na Veľkom Choči.

Fotografie vo väčšom rozlíšení si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz

Posledná aktualizácia 19. februára 2023

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 233 x|