Kallima Blog

31 jan
2019

Prvýkrát na Minčole

Minčol (1364 m n. m.) je krásny vyhliadkový kopec v Lúčanskej Malej Fatre a odkedy sme sa presťahovali do Žiliny, pozeráme naň z okna. Konečne prišiel ten správny čas.

Višňovská dolina pod Hoblíkom

Keď sme v sobotu zistili, že z Turskej doliny po žltej na Minčol jednoducho nevyjdeme, pretože chodník od značky Pod výstupom bol zaváľaný snehom a pred nami tadiaľ nikto nešiel, rozhodli sme sa túru odložiť o pár dní. Pôjdeme z Višňového, po modrej turistickej značke, čo je zo žilinskej strany najkratšia, najfrekventovanejšia a teda aj dobre prešliapaná cesta.
Trasa: Višňové (501 m n. m.) - Minčol (1364 m n. m.) - Višňové (501 m n. m.), vzdialenosť 13,83 km, prevýšenie 889 m (podľa Mapy.cz). Do Višňového sme sa doviezli autobusom (pri doprave autom sa dá ešte ušetriť asi 1 km).

Pre nás to bola výzva aj preto, že to bol prvý vážnejší, zimný výlet do hôr v barefoot topánkach. Vierka má obuté Sole Runner TRANSITION VARIO 2 ja Feelmax KUUVA 5. Nevyhnuté protišmykové návleky a retiazkové mačence máme v batohoch. Topánky sme zatiaľ vyskúšali len na krátkych prechádzkach nad Rosinu a po odhrnutej asfaltke v Turskej doline, tak uvidíme.

Rosinský potok

Stúpanie k chatám pod Holým dielom. Chodník je dostatočne pevný a prešliapaný nad očakávanie.

Zjazdovka nad chatami pod Holým dielom.

Chaty pod Holým dielom a pohľad na Hoblík (934 m n. m.)

Pod Dolnou rovňou (901 m n. m.)

Asi polovicu výškových metrov už máme za sebou. Je mrazivo, sem tam poletuje sneh, oblačnosť sa chvíľami trhá a objavuje sa modrá obloha. Je naozaj pekne a počasie nám praje.

Vľavo Valientov diel (Goleštan 828 m n. m.), v strede Hoblík (934 m n. m.), vpravo Polom (1010 m n. m.)

Sme pred posledným výstupom, na križovatke modrej turistickej značky a lesnej cesty zo Sačného.

Vľavo Kozol (1119 m n. m.) a vpravo Skalnatá (1126 m n. m.)

Táto časť trasy smrekovým lesom je z višňovskej strany asi najstrmší úsek...

... po opustení lesa sme sa ocitli v skutočnom zimnom kráľovstve. Stromy sú obalené hrubou vrstvou námrazy a snehu, všade je trblietajúci sa sneh, modrú oblohu každú chvíľu zatienia valiace sa oblaky a hmla, aby sa o minútu opäť rozžiarilo slnko a ukázala sa opäť blankytne modrá obloha. Takto sa to strieda a stále je inak, je to neskutočná krása.

Minčol (1364 m n. m.) - Lúčanská Malá Fatra

Vďaka neustále sa valiacim oblakom si výhľady dnes neužijeme. Nevadí, dnešný cieľ bol Minčol a ten sme dosiahli. Dokonca máme šťastie, že sme tu úplne samy. Na chvíľu sa nám odkrývajú aj pohľady na Martinské hole. Smerom ku Krivánskej Malej Fatre je permanentná oblačnosť a tam nevidieť nič, podobne ani na Turčianskej strane.

Do Žilinskej kotliny je viditeľnosť oveľa lepšia. Takmer v strede Kozol (1119 m n. m.) a vpravo Čipčie (920 m n. m.).

Stromy obalené hrubou námrazou sú úžasné, majú prapodivné tvary, mnohé pripomínajú rozprávkové bytosti. Ešte chvíľu si vychutnávame nevšednú krásu, čas nás ale núti dať sa na spiatočnú cestu. Vraciame sa opäť po modrej turistickej značke do Višňového.

Miesto kde sa križuje modrá turistická značka s lesnou cestou zo Sačné.

Pod Skalnatou pred nami Hoblík

Straník (769 m n. m.) v Kysuckej vrchovine odtiaľto vyzerá ako malý plochý kopček

Sme nad lyžiarskym strediskom a na zastávku autobusu nám zostávajú posledné 3 km. Už len stihnúť autobus do Žiliny, aby sme nemuseli ďalšiu hodinu trčať vo Višňovom, alebo ísť pešo krížom domov.

Ešte spomeniem ako sa mi osvedčili barefoot topánky na prvej pravej zimnej turistike. Podklad bol dnes taký ideálny, že nesmeky ani retiazky neboli treba. Snehový podklad je pružný, takže napriek tenkej podrážke, v mojom prípade aj s dezénom len 4 mm a navyše bez podpätku, dokonale tlmil všetko to, čo by som na tvrdom kamenistom podklade cítil a vnímal. Z môjho pohľadu je zima ideálny čas na štart k barefoot obuvi. Noha si ľahšie zvykne na úplne iný typ chôdze.

Fotografie vo väčšom rozlíšení si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz

Posledná aktualizácia 14. mája 2021

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 662 x|