Kallima Blog

28 okt
2017

Jeseň v zámockom parku III

Na rozdiel od predchádzajúcich rokov 2015 a 2016, nám dnes počasie veľmi nepraje. Najskôr trochu prší, čo našťastie netrvá dlho a na záver našej prechádzky, dnes až k Veľkému rybníku, na chvíľu vykukne aj slnko.

Kolkáreň - kultúrna pamiatka, na jej rekonštrukciu sa stále nenašli financie

Hoci poriadne ešte nemrzlo, na zemi je oproti vlaňajšku lístia oveľa viac a stromy nemajú až také pastelové farby ako po minulé roky. Možno to robia tmavé oblaky valiace sa po oblohe. Napriek tomu je tu ako vždy nádherne, vládne tu úžasná jesenná atmosféra a park je takmer bez ľudí. Poďte s nami na ďalšiu prechádzku po Zámockom parku Topoľčianky.

V dvadsiatich rokoch 20. storočia sa stal zámok letným sídlom prezidentov republiky. Prvý prezident ČSR – Tomáš Garrigue Masaryk navštevoval Topoľčianky počas svojej prezidentskej funkcie takmer každý rok, zvyčajne v auguste a v septembri. Posledným z prezidentov, ktorí využívali topoľčiansky zámok ako letné sídlo, bol Antonín Zápotocký.

Socha T. G. Masaryka, v životnej veľkosti, vo vstupnej hale do výstavných priestorov zámku

Poľovnícky zámoček

Aj fontána pri poľovníckom zámočku funguje vďaka unikátnemu vodnému systému bez akéhokoľvek motorického pohonu

Jazierko s kaplnkou sv. Vendelína

Pri kúpalisku (jazierko pri medveďovi) bola kedysi umiestnená plastika medveďa s muflónom, dnes sa originál nachádza v dvorane poľovníckeho zámočku a kópia je pred zámočkom.

Kúpalisko (jazierko pri medveďovi)

Unikátny vodný systém v zámockom parku má povrchovú ako aj podzemnú časť, pričom cez terénne prekážky je voda vedená v nadzemných umelých kanáloch.

Časť povrchového vodného systému

Severné jazierko (Veľký rybník)

Pri hrádzi Veľkého rybníka prechádzame na chodníček, ktorým sa vraciame popri potoku Leveš naspäť k zámku

Leveš

Jaskynka (Grota) Panny Márie Lurdskej

Blížime sa k ruinám Žltého mlyna, ktorý pochádza z éry grófa Jána Nepomuka Keglevicha zo začiatku 19. stor. a je to pôvodne najstarší mlyn v Topoľčiankach, ktorý bol asi v polovici 19. stor. prestavaný do podoby imitujúcej zrúcaninu.

Žltý mlyn

Labutie jazierko (Jazierko s baštou)

a jej stály obyvateľ

Stará buková aleja

 

Fotografie vo väčšom rozlíšení si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz

Posledná aktualizácia 13. novembra 2017

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 2781 x|