Kallima Blog

29 okt
2016

Jeseň v zámockom parku II

Po roku sme opäť v Topoľčiankach a vďaka prijateľnému jesennému počasiu si neodpustíme krátku prechádzku po zámockom parku. Sme zvedaví, čo sa tu za rok zmenilo. Najskôr sa už tradične zastavujeme na krátku chvíľu v miestnom kostole.

Farský kostol sv. Kataríny Alexandrijskej v Topoľčiankach a jeho interiér

Farský kostol sv. Kataríny Alexandrijskej dal postaviť v rokoch 1776 - 1784 gróf Karol Keglevich. Projekt vypracoval bratislavský architekt Melchior Hefele, ktorý projektoval aj Primaciálny palác v Bratislave. Je postavený v klasicisticko-barokovom slohu a dnes patrí medzi najkrajšie kostoly postavené v tomto slohu na Slovensku.

Sekvojovec mamutí (Sequoiadendron giganteum)

Mnohé vzácne dreviny v parku sú na pokraji svojho zániku. Príkladom je sekvojovec mamutí (Sequoiadendron giganteum), ako aj mohutný, odumierajúci dub letný stĺpovitý (Quercus robur 'Fastigiata'). Podobne sú na tom aj niektoré historické stavby.

Dub letný stĺpovitý (Quercus robur 'Fastigiata')

Vyhorená a schátraná kultúrna pamiatka kolkáreň pod zlatožltým ginkom dvojlaločným

Poľovnícky zámoček

Jazierko pri kaplnke

V parku bol obnovený unikátny a ojedinelý povrchový aj podzemný vodný systém, vďaka ktorému sú bez akéhokoľvek motorického pohonu napájané všetky jazierka a fontány.

Povrchový vodný systém v zámockom parku Topoľčianky

Labutie jazierko s imitáciou hradnej bašty (pôvodný názov Jazierko s baštou) je pravdepodobne najstaršie jazierko v parku. Dal ho vybudovať gróf Ján Nepomuk Keglevich de Buzin a je tiež napájané povrchovým vodným systémom. Súčasný názov sa zaužíval až neskôr, čo sa na ňom usadili labute.

Labutie jazierko

Imitácia hradnej bašty Labutieho jazierka

Stará buková aleja v zámockom parku Topoľčianky

Pri Južnom jazierku je aklimatizačná voliéra s ohradou, kde sú umiestnené pávy korunkaté (Pavo cristatus). V budúcnosti by sa mali voľne pohybovať po celom parku.

Chovné zázemie pávov korunkatých

Páv korunkatý (Pavo cristatus)

Napriek pokročilej jeseni ešte stále v hojnom počte kvitnú pakosty pyrenejské, zvončeky repkovité a teraz naozaj neviem čo napísať. Z diaľky som myslel, že sú to jesienky a nejako som ich podrobnejšie neštudoval ani pri fotografovaní, pretože sme už boli v časovom sklze. Až doma som si uvedomil, že jesienka obyčajná (Colchicum autumnale) vyzerá inak.

Pakost pyrenejský (Geranium pyrenaicum)

Zvonček repkovitý (Campanula rapunculoides)

Z diaľky to vyzeralo na jesienky, ale tie sú iné, naozaj neviem čo to je

Pôvodný neogotický skleník - oranžériu dal vybudovať v rokoch 1828 - 1829 gróf Ján Nepomuk Keglevich de Buzin. Vpravo je mohutný opadavý ihličnan tisovec dvojradý (Taxodium distichum).

Oranžéria - skleníky a mohutný opadavý ihličnan tisovec dvojradý (Taxodium distichum)

Tu si môžete pozrieť fotografie z r. 2015 - Jeseň v zámockom parku.

Spracované 4. novembra 2016

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 2304 x|