Kallima Blog

05 mar
2014

Zmeny (nielen jarné)

Príroda sa pomaly prebúdza a v plnej nádhere sa objavujú prvé jarné kvety. Konečne je tu mesiac na ktorý vždy netrpezlivo čakám a s ním aj vytúžená jar! Všetky ročné obdobia majú svoje čaro, ale jar má nádych výnimočnosti. Po zime a na rozdiel od predchádzajúcej, ktorá bola dlhá, studená a ľadová s prevládajúcimi sivými farbami, sa tohtoročná jar pomaly oblieka do pestrofarebných šiat, oveľa skôr. Spevom vtákov dáva zreteľne najavo, že pani zima je pre tento rok definitívne (aspoň dúfam) na odchode.

Tohtoročná jar sa ohlasuje nezvyčajne zavčasu! Iris reticulata 'Harmony' začína kvitnúť už 27. februára

Naopak vlaňajšia zima bola vytrvalá a prvé kvety vykúkali spod snehu až 3. apríla

Dôvodom prečo píšem tento príspevok nie je len moje nadšenie a radosť z prvých jarných dní, ale skutočnosť, že ubehlo už pekných pár dní od napísania posledného článku v našom blogu. Počas tých dlhých 14 mesiacov sa mnoho zmenilo.

Kam sa podela Kallima Garden?

Tí, ktorí sem tam zablúdia na naše stránky si už určite všimli, že sa čiastočne zmenili. Všetky zmeny majú pôvod v tom, že rastliny na predaj už nepestujeme. Uplynulý rok 2013 s magickou trinástkou sa nakoniec pre nás stal významným medzníkom a zmeny ktoré nastali ovplyvnili okrem iného aj zameranie našich stránok. Stratili komerčný charakter – už nie sú zamerané na predaj rastlín!

Keďže stránky s názvom Kallima Garden tak ako ste ich doteraz poznali definitívne skončili, bola by veľká škoda aby celé úsilie, ktoré som vynaložil na ich vytvorenie vyšlo nazmar. V databáze je predsa viac než 1000 taxónov rastlín s návodmi na pestovanie a viac než 2000 autorských fotografií. Tiež sme získali veľa pozitívnych ohlasov a to nielen zo Slovenska, ale aj zo zahraničia. To je aj dôvod prečo tu naďalej nájdete informácie o rastlinách ktoré pestujeme a stránky postupne doplníme o rubriky v ktorých sa s vami podelíme s našimi záujmami, ktoré súvisia najmä so záhradou, kvetmi, zvieratami, prírodou a fotografovaním, ale aj ďalšími našimi koníčkami.

A čo skalničky, skalné ruže...?

Každý záhradník vie, že je dosť nezodpovedné nemať rezervné rastlinky, pretože nikdy nevie kedy príde ich čas. Stačí silné krupobitie, horúce letné slnko, alebo naopak treskúci mráz v zime. Aj susedova mačka, alebo nejaká drobná pliaga, ktorú neskoro zbadá, dokážu veľmi rýchlo spečatiť osud najobľúbenejšej a najviac hýčkanej rastlinky. Ani u nás to nie je inak, a preto sa snažíme mať v zálohe časť pestovaných rastlín. U skalných ruží je to jednoduchšie, pretože mnohé tvoria dostatok dcérskych ružíc, ktoré sa dajú zakoreniť. Práve z týchto rastlín, budeme mať k dispozícii časť prebytkov, z ktorých si budete môcť vybrať aj vy. Stačí nám napísať prostredníctvom kontaktného formulára a vyžiadať si aktuálnu ponuku, alebo informáciu.

Vážení priatelia, dúfam že naše stránky si aj naďalej nájdu dostatok priaznivcov. Obohatíme ich najmä o reportáže z našich potuliek po prírode, ktoré sme si doteraz dosť odopierali. Prajem Vám príjemné chvíle strávené v našej virtuálnej záhrade, s našimi rastlinami a nielen s nimi.

30. jún 2018

Po viac než štyroch rokoch od napísania tohto príspevku dochádza v našom živote k veľkej zmene. Udalosti sa vyvinuli tak, že definitívne končíme so záhradou a pestovaním rastlín, ani motýliky už nie sú s nami. Zostáva len virtuálna spomienka na uplynulých 20 rokov strávených na myjavských kopaniciach. Čaká nás úplne nový život v blízkosti nádhernej prírody Súľovských vrchov, Kysuckej vrchoviny a Malej Fatry.

Upozorňujem všetkých priaznivcov našich stránok, že sme skončili s pestovaním a predajom rastlín!!!

Posledná aktualizácia 30. júna 2018

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 3092 x|