Kallima Blog

01 feb
2011

Zakoreňovanie skalných ruží

Páčia sa Vám skalné ruže? Chcete nejaké získať do svojej záhrady, či na balkón? Ak nemáte vyslovene špeciálne nároky, je to relatívne jednoduché. Zájdete do najbližšieho záhradného centra a kúpite si rastlinky pekne zasadené v kvetináči. Ak však prejdete aj desať takýchto záhradných centier, rýchlo zistíte, že získať väčšiu kolekciu skalných ruží je takmer nemožné. O správnosti pomenovania druhov alebo kultivarov ani netreba písať.

Stál som pred takýmto problémom v roku 1999, keď som sa zamiloval do týchto nádherných zimovzdorných sukulentov. Prvé dve či tri desiatky som si priniesol z Lednice na Morave a tam som aj skončil. Dvere pre rozšírenie zbierky sa mi otvorili až vtedy, keď som objavil možnosť získať ich priamo od zahraničných pestovateľov v podobe malých ružíc, ktoré som si sám v záhrade zakorenil. Odvtedy moja zbierka rastie a vlani dosiahla niečo cez 1 000 taxónov. Prečo to vlastne píšem? Všetky skalné ruže okrem tých prvých 25 z roku 1999, som získal ako ružice bez koreňov a väčšina z nich mi prišla v balíku poštou.

Ak sa rozhodnete aj vy pre tento spôsob, mnohí z Vás si možno položia otázku čo spraviť s takto získanými ružicami, aby z nich boli pekné rastliny. Dúfam, že vám príde vhod malý návod ako sa o ružice skalníc postarať a úspešne ich zakoreniť.

Postup pri zakoreňovaní ružíc skalníc
  • Vhodný termín na zakoreňovanie je od marca do konca septembra. Až na malé výnimky je úspešnosť 100%.
  • Substrát na zakoreňovanie získame zmiešaním riečneho piesku (frakcia 0 - 4 mm, prípadne 0,5 - 4 mm), s perlitom a akýmkoľvek výsevným substrátom dostupným v obchode, v pomere 1 : 1 : 2.
  • Ružice očistíme od starých uschnutých listov, prípadné korene skrátime na 0,5 - 1 cm ( môžeme ich aj odstrániť). Ak je prítomný stolon, ktorým bola ružica pripojená k materskej rastline, skrátime ho na max. 1 cm - bude slúžiť ako ukotvenie ružice v substráte.
  • Očistené ružice mierne pritlačíme na povrch substrátu. Každý druh dáme do samostatného kvetináča (najlepšie každú ružicu samostatne) a označíme ho menovkou. Stimulátor nie je potrebný.
  • Na prvé 3 - 4 týždne ich uložíme na chránené miesto. Predovšetkým zabezpečíme ochranu pred prudkým slnkom a vyplavením silným dažďom. Na mieste je tiež ochrana pred drozdami, ktoré ružice s obľubou vyťahujú.
  • Zalievať nemusíme, pravidelné rosenie, najmä počas teplých dní, je nevyhnutné.
  • Po asi 4 týždňoch má už väčšina ružíc vytvorené korene a môžeme ich premiestniť na slnečné miesto a dopestovať normálnym spôsobom.
  • Do skalky ich vysádzame až keď majú vytvorený dostatočný koreňový systém.
  • Malé ružice je vhodné dať vždy zakoreniť samostatne. Výborné sú sadbovače, kde sa vytvorí kvalitný, a pritom malý koreňový bal. Potom je aj výsadba do úzkej štrbiny takmer bezproblémová.
  • Pokiaľ si budujete zbierku odporúčam pestovať jednotlivé druhy či kultivary v kvetináčoch alebo miskách, v skalke dávajte pozor a nesaďte ich príliš blízko seba, pretože postupne sa vzájomne prerastú a stratíte prehľad o jednotlivých druhoch.
  • Ak vám záleží na presnom pomenovaní skalných ruží, dávajte pozor na menovky, pretože raz stratená menovka je dôvod, aby bola konkrétna rastlina zaradená do skupiny bezmenných, pretože, spätná identifikácia je takmer nemožná.

Misa so skalnými ružami rok po výsadbe môže vyzerať aj takto

Pôvodné komentáre

Žiaľ, pôvodné FB komentáre sa mi zatiaľ nepodarilo implementovať do DISQUS-u, a preto sú tu len ako obrázok.

Posledná aktualizácia 13. januára 2017

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 29640 x|