Kallima Blog

22 apr
2014

Zahrady pod Hájem

Dnešné teplé dopoludnie je ako stvorené na krátku botanickú výpravu za ďalšími jarnými orchideami, ktoré kvitnú takmer za kopcom, neďaleko Myjavy na lúkach pri Velkej nad Veličkou. Meteorológovia síce predpovedajú zrážky, aj radar Meteopressu neveští nič dobré, ale zatiaľ sa oblaky len zbiehajú a na dážď to ešte nevyzerá.

NPR Zahrady pod Hájem

Na západných svahoch Hája 573 m n. m. v Bielych Karpatoch pri Velkej nad Veličkou sa rozprestierajú nádherné bielokarpatské kvetnaté lúky, ktoré sú od r. 1987 národnou prírodnou rezerváciou. Majú rozlohu asi 163 ha a predstavujú posledné zvyšky trávnatých spoločenstiev na slieňových pôdach v Bielych Karpatoch. Sliene sú usadené horniny tvoriace prechod medzi vápencami a ílovitými horninami, tzn. aj tu rastúca flóra bude zodpovedať týmto pôdnym podmienkam.

Rezervácia predstavuje v svojej nižšie položenej časti komplex stále obhospodarovaných drobných políčok a starých sadov. vo vyššej nadmorskej výške tieto postupne prechádzajú do pásov kvetnatých lúk, vzájomne oddelených pásmi krovitých remízok a výbežkami lesíkov. Tu sú súčasťou rezervácie aj listnaté a borovicové lesíky. Hlavným cieľom ochrany je komplex kvetnatých lúk s výskytom mnohých chránených a ohrozených teplomilných druhov rastlín a živočíchov.

Pre lúčne, trávnaté spoločenstvá sú typické najmä rôzne druhy tráv. Na prvý pohľad vyzerajú tak obyčajne, ale kvety mnohých, najmä tých nízkych, druhov sú nevšedné.

Prišli sme sem ale kvôli kvitnúcim rastlinám, medzi ktorými dominujú najmä prvosienky jarné (Primula veris). Rastú naozaj všade, ale z trávy už vykúkajú aj prvé biele kvety nátržníka bieleho, modré kamienky modropurpurové a najmä kvety ružovej klamárky - horčinky väčšej. Je to naozaj klamárka, šli sme takmer ku každej rastlinke dúfajúc, že to bude orchidea – nebola.

Prvosienka jarná (Primula veris), horčinka väčšia (Polygala major)

Kamienka modropurpurová (Lithospermum purpurocaeruleum), hviezdnatec čemericový (Hacquetia epipactis)

Skorocel kopijovitý (Plantago lanceolata), nátržník biely (Potentilla alba)

Vstavač vojenský (Orchis militaris)

Chvíľu nám trvalo kým sme našli prvé ojedinelé rastlinky vstavača mužského (Orchis militaris). V plnom kvete budú až o pár dní.

Vstavač bledý (Orchis pallens)

Oveľa početnejšie, najmä na mierne zatienených miestach a v podraste malých výbežkov lesa sú vstavače bledé (Orchis pallens)a malé rastlinky bradáčika vajcovitolistého (Listera ovata).

Bradáčik vajcovitolistý (Listera ovata)

Vstavačovec bazový (Dactylorhiza sambucina)

Nakoniec ešte nachádzame aj vstavačovec bazový (Dactylorhiza sambucina), menej častej ružovej farby. Napriek intenzívnemu pátraniu, ďalšie jedince sme už nenašli.

Kalina siripútková (Viburnum lantana)

Mraky sa zbiehajú a v diaľke, smerom k Javorine, je už poriadne tmavo. Začína sa dvíhať aj vietor a sem tam na nás padne kvapka. Radar predpovedal príchod dažďa od východu, tak sa spoliehame, že hlavnú vlnu dažďa zachytia Karpaty a my to k autu stihneme suchí. Podarilo sa, ale na Myjave už prší a v rádiu práve hlásia lejak v Novom Meste nad Váhom.

Posledná aktualizácia 12. mája 2014

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 3443 x|