Kallima Blog

17 apr
2014

Za prvými jarnými orchideami

Kuželovský větrák

Na nízkom hrebeni Bielych Karpát nad Kuželovom, neďaleko obce Velká nad Veličkou stojí už od r. 1842 jeden z mála zachovaných veterných mlynov. Až do r. 1946, tzn. viac než sto rokov slúžil okolitým obciam a teraz po kompletnej rekonštrukcii v r. 1973 je opäť plne funkčný, ale už len ako muzeálny exponát.

Malé parkovisko neďaleko veterného mlyna je križovatkou zelenej turistickej značky idúcej od obce Suchov (mimochodom na slovenskom turistickom portáli táto značka začína až vo Velkej nad Veličkou) a Šumárnického náučného chodníka, ktorý tu má svoj 15. informačný panel. Je takmer jasno a ostré slnko asi neprispeje ku kvalite fotografií. Napriek tomu, že je teplo, studený vietor znepríjemňuje chôdzu najmä na otvorených miestach. Od parkoviska vyrážame po zelenej, ktorá vedie popri lesnom páse a neskôr okrajom poľa až k historickému miestu - rázcestiu U tří kamenů.

U tří kamenů

SALVIS REGNI LIMITIBUS

Tak znie nápis na jednom historickom kameni a podľa všetkého kamene označovali hranice Uhorského kráľovstva. Ako je už v našich končinách zvykom, jeden kameň neznámy nenechavec premiestnil v minulosti asi do svojej záhrady a tak na jeho mieste tróni od r. 2009 náhradný kameň. Okrem toho je tu ešte štvrtý kameň, nachádzajúci sa neďaleko lipy ktorú zasadil r. 2003 astrofyzik Dr. Jiří Grygar a pri tej príležitosti odhalil aj pamätný kameň. Je to príjemné miesto doplnené drevenými lavičkami, ideálne na oddych po celodennej túre. Na rázcestí U tří kamenů zelená značka končí a ďalej pokračujeme po červenenej. Táto turistická cesta vedie po hranici medzi Českou a Slovenskou republikou a nesie meno po študentke Maruške Kudeříkové, ktorú v r. 1943 vo veku 22 rokov popravilo nemecké gestapo.

Stúpame lesom mierne do kopca, popri oplotenom pralese, v ktorom neboli od r. 1986 robené žiadne zásahy. Tu si uvedomujeme, že červenú značku miestami kopíruje ďalší náučný chodník – Vrbecko – Kuželovský. Takmer všade naokolo rastie cesnak medvedí (Allium ursinum) a už sa objavujú aj jeho prvé kvety. Náš dnešný cieľ je ale iný a tak pokračujeme ďalej do kopca po červenej až na k najvyššiemu bodu dnešnej výpravy.

Kobyla a Vojšické lúky

Kobyla svojou výškou 582 m n. m. nepatrí medzi výrazné dominanty Bielych Karpát, smerom k Slovensku je zalesnená, ale na českú stranu sa otvárajú pekné výhľady na bielokarpatské lúky a najmä na významnú lokalitu výskytu orchideí - NPR Čertoryje a jej ochranné pásmo Vojšické lúky. Sme takmer pri cieli dnešného dňa, červená značka sa tu rozdvojuje. Odbočujeme po červenej doľava, po tzv. Záhorackej magistrále a pri rázcestí Biela studňa červenú opúšťame a po zelenej klesáme krížom cez Vojšické lúky smerom k Čertoryjam.

Ochranné pásmo NPR Čertoryje - Vojšické lúky

Časová tieseň nám dnes nedovolí pokračovať ďalej až do rezervácie. Prechádzame len krížom cez lúky k severu, až kým nenarazíme opäť na červenú turistickú značku. V obrovských množstvách tu kvitnú najmä prvosienky jarné (Primula veris).

Prvosienka jarná (Primula veris)

Kostihoj hľuznatý (Symphytum tuberosum)

NPR Čertoryje

Prvé orchidey

Sústreďujeme sa najmä na hľadanie orchideí, zozačiatku ale nie sme moc úspešní. Až po dlhšom pátraní sa nám darí nájsť prvé dve rastlinky vstavača bledého (Orchis pallens). Ďalšie nachádzame až na červenej značke pri návrate späť ku Kobyle. Na okraji lesa v podraste na jednom mieste nachádzame desiatky rastlín.

Vstavač bledý (Orchis pallens)

Pri zostupe z Kobyly k Trom kameňom objavujeme v lese ešte ďalšie jednotlivé rastlinky vstavača bledého, ktoré sme pri stúpaní nahor proti slnku nevideli.

Rašiaci a kvitnúci dub

Cestou späť ešte stihneme vyplašiť veľkú čriedu danielov a spokojní, s prvým tohtoročným orchideovým úlovkom vo fotoaparáte, sa blížime k mlynu.

Pri návrate ku Kuželovskému větráku

Nakoniec ešte posledná, rozlúčková fotografia na žiarivo žlté repkové pole a plní krásnych dojmov z prechádzky po jarnej prírode sa vraciame domov.

Posledná aktualizácia 26. apríla 2014

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 3221 x|