Kallima Blog

28 mar
2018

Za prvými jarnými kvetmi

Napriek nevľúdnemu počasiu, vyrážam poobede na krátku botanickú exkurziu na moje obľúbené miesta v Bielych Karpatoch. V prírodnej pamiatke Nad Vápenkou zostávam len pár minút, pretože poniklece ešte neodvážili vystrčiť svoje chlpaté hlávky zo suchej trávy a po iných kvitnúcich rastlinách tu nie je zatiaľ ani stopy.

Prírodná pamiatka Nad Vápenkou

Druhá moja zastávka je pred Stráním, v mieste odkiaľ vedie miestami dosť zdevastovaná cesta ku Kamennej boude a červená turistická značka pokračuje až na Veľkú Javorinu. Auto nechávam hneď pri hlavnej ceste a ďalej pokračujem pešo, až k prírodnej pamiatke Za lesem. Pred dvoma rokmi kvitli o takomto čase popri ceste lykovec jedovatý, deväťsil, podbeľ, v tomto roku zatiaľ nič.

Aj samotná prírodná pamiatka Za lesem vyzerá pri zbežnom pohľade podobne ako predchádzajúca lokalita, všade samá suchá tráva.

Bielokarpatské lúky pri PP Za lesem, pohľad k Veľkému Lopeníku

PP Za lesem - CHKO Biele Karpaty

O horcoch Kochových som nepochyboval, tie určite ešte kvitnúť nebudú. Vlani sa prvé kvety začal ukazovať v prvej dekáde mája a v plnom kvete boli až v druhej polovici mesiaca. Rastie tu len jeden trs a pokiaľ nekvitne, takmer ho nevidieť. Treba vedieť kde ho hľadať. Vlani koncom apríla sme po ňom márne pátrali, pretože vtedy sme ešte nevedeli, kde presne rastie.

Horec Kochov (Gentiana acaulis)

Kvôli horcom som sem dnes ale prišiel. Prírodná pamiatka Za lesem je totiž jedinou lokalitou v Bielych Karpatoch, kde rastie šafran bielokvetý (Crocus albiflorus). Nie je tu pôvodným druhom a o spôsobe ako sa sem dostal sú len dohady. Na tejto lokalite rastie populácia, ktorej jedince majú takmer výlučne biele kvety, na rozdiel od neďalekej populácie v okolí Lačnova - Vizovická vrchovina, kde zas prevažujú rastliny s fialovými kvetmi.

Pred dvoma rokmi, koncom marca, bola už celá lúka obsypaná kvitnúcimi rastlinami. Vtedy tu bola skupina nadšencov, ktorí kvitnúce rastliny dokonca počítali a hovorili o čísle okolo 900. Dnes mám problém nájsť zopár rozkvitnutých rastlín.

Šafran bielokvetý (Crocus albiflorus)

Okraj lúky ešte spestruje pár trsov snežienok a v suchej tráve sa zatiaľ nesmelo krčia prvé púčiky pľúcnikov. Napriek pomerne chudobnej nádielke kvitnúcich rastlín sa teším, že jar je už konečne tu a to nielen pre meteorológov a astronómov. Veľa si jej asi tento rok neužijem, pretože sú predo mnou povinnosti, ktoré mi podstatne obmedzia moje potulky po prírode.

Snežienka jarná (Galanthus nivalis)

Pľúcnik mäkký (Pulmonaria mollis)

Posledná aktualizácia 2. augusta 2018

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 1656 x|