Kallima Blog

29 dec
2012

Všetko bolo pod ľadom

Neviem čím to je, ale roky mi v poslednej dobe plynú stále rýchlejšie a rýchlejšie. Sú ako splašené kone a ja ich nedokážem spomaliť. Aj tento práve sa končiaci ubehol ako voda. Leto sa zrazu prehuplo do neobvykle teplej jesene a ja už pár dní odpočítavam s radosťou zimné dni. Nie preto, že by zima patrila medzi moje favorizované ročné obdobie. Teším sa najmä z predlžujúcich sa dní a predovšetkým z toho, že po zime príde vytúžená jar. Že je ešte ďaleko? Áno, ale aj zimné obdobie má pre záhradníka svoje čaro.

Objednávky semien zo skalničkárskych klubov v Anglicku, Škótsku a USA sú už dávno odoslané a teraz už len netrpezlivo čakám na obálky so semienkami skalničiek. Aj z blízkej Prahy konečne dorazil Index seminum spolu s posledným tohtoročným číslom časopisu Skalničky. Mimochodom, je to skvelé čítanie na dlhý zimný večer. Na moje veľké prekvapenie bola v poštovej schránke aj prvá obálka s výmenou semien z anglickej Alpine Garden Society. To je pre mňa posledná výzva, že je už najvyšší čas začať s výsevmi.

V ľadovom objatí

V tomto období na prelome rokov je tiež na mieste rekapitulácia práve sa končiaceho roku, plánovanie nákupu nových rastlín, pomaly aj presádzanie zakorenených rezkov čo zostali z jesene a vôbec je tu veľa zaujímavej práce, na ktorú sú zimné dni ako stvorené. Alebo stačí jednoducho sa tešiť a obdivovať nádheru, akú dokáže vytvoriť len pani zima, podobne ako v to ráno na Štedrý deň. Ľadová kráľovná vykúzlila rozprávkové, nie každodenné pohľady. Všetko obalila do chladného ľadového hávu, ktorý pokrýval všetko od najmenšej vetvičky stromu, zoschnutého výhonku rastliny až po kmene stromov, kamene na skalke, cesty a chodníky. Všetko bolo v ľadovom objatí.

Vážení milovníci rastlín! Končí sa ôsmy rok spoločného pôsobenia v našej virtuálnej záhrade, s rastlinami ktoré máme radi, bez ktorých by bol náš život chudobný a smutný.

Všetkým vám, pre ktorých sa stali rastliny súčasťou života ako aj priaznivcom našich stránok, prajem v novom roku 2013 predovšetkým veľa zdravia a šťastia. Tiež vám prajem, aby vám pestované rastliny robili radosť, aby ste na našich stránkach našli vždy všetko čo hľadáte.

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 2244 x|