Kallima Blog

16 feb
2011

Voskovka - Hoya kerrii

Príroda dala do vienka tejto zaujímavej rastlinke zvláštne listy srdcovitého tvaru, ktoré dokážu vo vhodnom substráte v kvetináči vydržať veľmi dlho, dokonca aj zakoreniť. Čo je ešte potrebné viac? Zapichnúť lístky – srdiečka do substrátu v červených kvetináčoch a zaplaviť nimi kvetinárstva v prvej polovici februára. Komerčný úspech je viac než zaručený. Takto ich produkujú najmä záhradnícke firmy v Singapúre a odtiaľ sa na pulty našich obchodov dostávajú práve v období sviatku sv. Valentína.

Máte ju aj vy? Je to lístok voskovky Hoya kerrii, ktorá patrí do čeľade glejovkovitých (Asclepiadaceae). Je príbuzná známym, u nás často pestovaným voskovkám Hoya carnosa a Hoya bella. Jej domovinou je juhovýchodná Ázia, od Thajska cez Malajziu a areál rozšírenia zasahuje aj na ostrov Sumatra. Podobne ako ostatné druhy, aj táto voskovka je plazivá liana, ktorá podľa podmienok buď šplhá po podklade do výšky, alebo stonky voľne prevísajú. Na dlhých stonkách vyrastajú párovité, pomerne hrubé kožovité, takmer sukulentné listy, charakteristického - srdcovitého tvaru. Stopky sú 2 – 3 cm dlhé a listy môžu byť až 12 cm veľké. Jej čínske meno "凹 叶 球 兰", doslova znamená "hoja s preliačeným listom", podľa prítomnosti priehlbinky na liste. Podľa listov v tvare srdca, dostala aj anglické pomenovanie - Lucky Heart, Sweetheart plant alebo Sweetheart Hoya. Stretol som sa aj s pomenovaním „Voskové srdiečko“ – čo je ale len komerčná, nezmyselná slovná hračka, pretože voskovka dostala svoje meno podľa kvetov pripomínajúcich vosk a nie listov, ktoré s voskom nemajú naozaj nič spoločné. Kvety sú usporiadané podobne ako u ostatných druhov do súkvetia – okolík a majú voskovo smotanovo bielu farbu s jemným ružovým nádychom a tmavo karmínovými stredmi.

Jej pestovanie je podobné ako u ostatných voskoviek. Vyžaduje vzdušný a dobre priepustný substrát a zasadenie skôr do menšieho kvetináča, nemá rada veľa voľného substrátu okolo koreňov. Patrí medzi veľmi pomaly rastúce voskovky, a preto musíme byť dostatočne trpezliví. Vyžaduje dostatok tepla a veľmi svetlé stanovište, priame slnko jej ale vadí. Je to typická izbová rastlina a tomu musíme prispôsobiť aj jej pestovanie. O letnení v záhrade, na balkóne alebo terase nie je potrebné veľmi rozmýšľať, pretože nemá rada častú zmenu stanovišťa, veľké výkyvy teplôt a prievan. Neznáša premokrenie substrátu, polievame ju opatrne, najlepšie dažďovou vodou a je dobré, pokiaľ substrát medzi jednotlivými zálievkami mierne preschne. Vo vegetačnom období do zálievky pravidelne pridávame hnojivo. Veľmi jej prospieva jemné rosenie mäkkou vodou na list. Reprodukcia je jednoduchá, stačí do vhodného substrátu zapichnúť list so stopkou a kúskom stonky. Kúsok stonky je veľmi dôležitý, pretože ak dáte zakoreniť len list so stopkou, tento síce zakorení, ale šanca že z neho narastie aj nová rastlinka je veľmi malá. Pri oddeľovaní listu treba byť opatrný, pretože biele lepkavé mlieko, ktoré rastlina z čerstvej rany vylučuje je jedovaté! Takýto rezok polievame len veľmi opatrne, uprednostňujeme pravidelné rosenie. Okrem normálnych zelených, sa v poslednej dobe stále viac pestujú aj atraktívne panašované formy tejto voskovky, ponúkané pod menom Hoya kerrii 'Albomarginata'. Listy týchto variegátnych foriem sú v strede zelené a po okrajoch žlté.

Dostali ste valentínske srdiečko?

Ak ste si priniesli domov aj vy lístok – srdiečko v kvetináči, pri troche trpezlivosti a šťastia to nemusí by len krátkodobý darček. My ju máme od marca 2009. List bol v kvetináči pekne zakorenený, ale vyše roka nejavil ani ten najmenší náznak rastu. Polievali sme ho veľmi striedmo, pretože kvetináč bol bez odtokového otvoru. Takto si trónil na poličke s ostatnými kvetmi až do vlaňajšieho leta, kedy zo zeme začal vyrastať malý výhonok na ktorom nakoniec vyrástol aj jeden list. Teraz už má rastlinka vyvinutý pekný pár listov a práve začína rásť ďalší. Možno aj vám sa podarí úspešne ju zakoreniť a budete mať peknú rastlinku, ktorá vám bude pripomínať pekné chvíle.

Pôvodné komentáre

Žiaľ, pôvodné FB komentáre sa mi zatiaľ nepodarilo implementovať do DISQUS-u, a preto sú tu len ako obrázok.

Posledná aktualizácia 14. januára 2017

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 18812 x|