Kallima Blog

30 jan
2011

Vitajte na našich nových stránkach

Už dávnejšie som si dal záväzok. Nie, nejdem písať o mojich nesplnených novoročných predsavzatiach. Chcel som len na piate výročie spustenia stránok o našich kytkách zmeniť ich vzhľad a najmä obsah. Napriek tomu, že som nič nenechal ako obyčajne na poslednú chvíľu (aspoň si myslím), plán nevyšiel.

Na rozdiel od predchádzajúcej tvorby webu, kedy som bol takmer osamelý bežec na dlhú trať s občasnou výpomocou mojich dvoch geniálnych programátorských potomkov, som teraz nepracoval sám. Môj návrh na „prestriekanie starej káry novou farbou“ - presnejšie na prerobenie starého PHP kódu do nového šatu, s prípadnými vylepšeniami bol radikálne odmietnutý. Nakoniec som prijal návrh Mateja, ktorý sa podujal celý web preprogramovať. Keďže Juraj sa rozhodol ísť na dlhší výlet (možno aj natrvalo) do Kalifornie, s jeho účasťou som teraz veľmi nerátal, i keď možnosti internetu sú takmer neobmedzené.

Už v lete som dostal informáciu, ktorá ma musím priznať mierne zaskočila, že stránky nebudú v PHP, ale v Ruby on Rails. Neviem síce čo to je, ale tiež neovládam PHP a žijem s tým ďalej, takže som to viac neriešil. A navyše som bol ubezpečený, že v tomto programátorskom prostredí je tvorba stránok oveľa jednoduchšia.

Leto sa dávno skončilo a jeseň sa tiež už prevalila do svojej druhej polovice a ja som sa konečne pustil do nového dizajnu stránok, aby som nemeškal keď mi Matej zahlási hotovo. Prácu v mojom obľúbenom grafickom programe som sem tam striedal s maliarskou štetkou a valčekom, pretože v lete na také prozaické veci ako sú úpravy v byte nemám jednoducho čas. Keď som to všetko dokončil k svojej spokojnosti, bola už druhá polovica decembra. Dve izby vymaľované, v jednej dokonca nová laminátová podlaha a v druhej aj začistené okno, ktoré čakalo na dokončenie po murároch už dobre dlho. Vtedy mi už bolo jasné, že k termínu 14. november 2010 ku ktorému som pôvodne dúfal, že spustím novú verziu stránok, som sa ani náhodou nepriblížil. Teda priblížil a je vlastne už dávno po ňom...

Decembrové dni ubiehali jeden za druhým a my sme tu mali prekvapujúco krásnu zimu so snehom a mrazmi. Dokonca hneď dvakrát, lebo už tradične po niekoľkých krásnych dňoch s pravou zimnou idylou začalo pršať a boli tu takmer jarné dni s plusovými teplotami. Problém nenechal na seba dlho čakať. Môj poskytovateľ webového priestoru mi síce oznámil, že server ktorý podporuje Ruby on Rails bude s najvyššou pravdepodobnosťou pripravený v utorok, len zabudol napísať ktorý utorok tým myslel. Teraz už viem, že utorok v decembri 2010 to nebol.

Medzitým sme pre istotu našli alternatívneho poskytovateľa, ktorý Ruby on Rails na serveri má. Samozrejme aj to malo malý, v decembri neriešiteľný problém. Pretože verzia 2 prítomná na tomto serveri samozrejme nie je úplne kompatibilná s verziou 3, v ktorej sú programované stránky. Aj tu sme dostali na začiatku decembra prísľub, že nová verzia bude k dispozícii v priebehu dvoch týždňov až mesiaca.

Keďže mi bolo jasné, že je predvianočné obdobie a každý skôr myslí na to ako prekvapiť svojich blízkych než splniť sľuby, rozhodol som sa riešiť všetko po starom. Začal som pomaly prispôsobovať nový dizajn pôvodnej, už naprogramovanej štruktúre v PHP s tým, že si to nejako spatlám sám, ako už niekoľkokrát v minulosti.

Začiatkom januára nás ešte „pobavila“ pracovníčka nemenovanej hostingovej firmy (neodpustím si nenapísať, že táto firma je na Slovensku) keď nám oznámila, že na ich serveroch podporujú Ruby on Rails 3.0. Reagoval som rýchlo, nový webový priestor aj so staro-novou doménou (rozhodli sme sa totiž, že sa vrátime k našej starej doméne www.kallima.sk, ktorú sme pôvodne používali už v r. 1997) som objednal a zaplatil. Všetko klapalo ako hodinky, ale len dovtedy, kým som si na druhý deň neprečítal mail s ospravedlňujúcim textom, v ktorom nám s ľútosťou oznámili, že trojkovú verziu RoR NEPODPORUJÚ!!! Toto ma presvedčilo a prestal som bojovať s veternými mlynmi.

Januárové dni preleteli rýchlosťou vetra, takmer som zabudol objednať semená skalničiek z Anglicka a Škótska a konečne som sa pustil aj do výsevov, ktoré som pôvodne plánoval na december. Je koniec mesiaca, konečne je všetko hotové, nie síce tak ako som plánoval, ale aspoň vizuálne to tak vyzerá.

A je to ...

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 1782 x|