Kallima Blog

12 jún
2012

Viete čo je Kallima?

Mnohým z Vás sa možno vybaví scéna z druhého pokračovania filmu Indiana Jones a chrám skazy, v ktorej šaman kanibalistickej náboženskej sekty pri rituálnom obrade roztiahol ruky a bezprostredne pred uskutočnením krvavej obety vzýval bohyňu Kálí a pritom kričal: "Kálí má". Môžem vás ubezpečiť, že nepatríme medzi vyznávačov hinduizmu a Kallima nemá nič spoločné s pradávnou indickou bohyňou Kálí - manželkou boha Šivu. Nemá nič spoločné ani s rôznymi krvavými rituálmi a obeťami, s ktorými bohyňu Kálí často spájajú.

Je takmer neviditeľná a vzápätí vás prekvapí svojou krásou. Možno sa bohyne Kálí niekedy v dávnej minulosti dotkla mávnutím svojich pestrých krídel, pretože v oblasti kde vyznávajú hinduizmus sa vyskytuje. Kallima (meno má pôvod v gréčtine - Kallimos, κάλλιμος, od kallos/kalli-, krása/krásny) je totiž motýľ, presnejšie rod tropických motýľov z čeľade Nymphalidae – babôčkovité. Takmer v každej knihe venovanej náuke o motýľoch – Lepideptorológii, či v cestopise z juhovýchodnej Ázie, nájdete zmienku o najtypickejšom a možno aj najkrajšom predstaviteľovi tohto rodu, o motýľovi - Kallima inachus. Angličania mu dali zodpovedajúce meno Orange Oakleaf, Orange Dead Leaf, čo doslovne znamená "oranžový dubový list", alebo "oranžový suchý list". Slovenské pomenovanie ale nemá, a preto sa vám určite hodí ak si zapamätáte, ako ju volajú v štátoch juhovýchodnej Ázie:

Kórejsky: 가랑잎나
Japonsky: コノハチョウ(Konoha-chou)
Thajsky: ผีเสื้อใบไม้ใหญ่อินเดีย
Čínsky: 枯葉蝶

Kallima inachus sa vyskytuje na pomerne veľkom území v juhovýchodnej Ázii. Areál rozšírenia siaha od Indie a Pakistanu na západe, cez Barmu a Čínu až po Japonské ostrovy na východe. Žije takmer výlučne v nižšie položených tropických lesoch. Zamatovo čierne húsenice so žltými chĺpkami sa najčastejšie živia na rastlinách Strobilanthes capitatus (Acanthaceae), Girardinia diversifolia (Urticaceae) a Polygonum orientale (Polygonaceae). Dospelé jedince (imága) najviac obľubujú nektár a rastlinné šťavy zo spadnutého a už hnijúceho ovocia.

Motýle dorastajú do strednej veľkosti a rozpätie krídel je 75 – 120 mm. Vrchná strana krídel má tmavú farbu s modrým leskom a na predných krídlach žiaria oranžovočervené pruhy. Spodná strana krídel je sfarbená nenápadne v hnedých tónoch, s kresbou imitujúcou žilnatinu suchého listu. Pre Kallimu je typické, že lieta pomerne málo a len na krátke vzdialenosti. Je veľkou vzácnosťou odfotografovať ju s otvorenými krídlami, pretože keď sedí má vždy krídla pritisnuté k sebe a imituje tak suchý list, čím úplne dokonale splýva s okolím. Ak ich aj otvorí, tak len na veľmi krátky čas. Tieto dokonalé tzv. listové mimikry - preslávili motýľa Kallima inachus a to je dôvod prečo je často spomínaná v zoologickej literatúre.

V priebehu roka má obvykle 2 generácie, z ktorých jedna žije v období sucha a druhá v období dažďov. Tieto 2 formy sa navzájom odlišujú nielen veľkosťou, forma z obdobia dažďov je menšia, ale tiež intenzitou farieb na krídlach. Forma z obdobia dažďov má sýtejšie farby a tiež spodná strana krídel je u nej tmavšia a lesklejšia, čo imituje mokré listy.

Do rodu Kallima patrí ešte asi 9 ďalších druhov, ktorých areál rozšírenia siaha od Madagaskaru, cez Pakistan, Indiu, Sri-Lanku, štáty juhovýchodnej Ázie, Čínu a Japonsko až na ostrov Nová Guinea. Podobne ako Kallima inachus aj ostatné príbuzné druhy majú vyvinuté listové mimikry.

Prečo práve Kallima?

Kallima sa u nás objavila spoločne s príchodom malého plyšového psíka – šteniatka papillona Anitky v decembri 1994. Maša chovateľská stanica papillonov (motýlikov)) mala pôvodne názov Kallima a odvtedy je súčasťou nášho života. Neskôr sme ju museli premenovať na Kallima Garden a tento názov sa nakoniec stal aj pomenovaním našej virtuálnej záhrady. To bol aj dôvod prečo sme našu pôvodnú doménu, www.kallima.sk, ktorú sme pre naše stránky používali už od r. 1997, zmenili na www.kallimagarden.com, aby sme sa v r. 2011 opäť vrátili k pôvodnému názvu www.kallima.sk.

Autori fotografií motýľa Kallima inachus Andrey Antov Photography - Butterflies and Moths a Isaac Kehimkar - Butterflies of North East India, ktorým týmto ďakujem za súhlas použiť a publikovať ich fotografie v tomto príspevku.

Andrey Antov Photography - Butterflies and Moths
Isaac Kehimkar - Butterflies of North East India

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 2845 x|