Kallima Blog

28 dec
2016

Test terénu

Hliníky a Žitné jamy tesne pred západom slnka

Po snehu už na Myjave nie je ani pamiatka a cez okno to vyzerá na nádherný slnečný deň. Len ten vietor, až do vnútra počuť ako fučí a lomcuje stromami. Nakoniec som sa rozhodol, že si dám aspoň krátku zdravotnú prechádzku na Zemanské vŕšky a zároveň otestujem terén. Nerád by som nasledujúce dni ťahal celú rodinu do blata. Je to len 5 – 6 km, podľa toho ako ďaleko zájdem. Z domu odchádzam asi hodinu pred západom slnka, ktoré dnes zmizne za obzorom tesne pred 16 hod. a na Kamennom kopci od motokrosu ešte stíham zachytiť dlhé tiene pred Hliníkmi.

Obloha nado mnou je jasná, ale na západe je tesne nad obzorom úzky pás oblačnosti za ktorý sa pravdepodobne slnko skryje o niečo skôr. Myjava je pekne nasvietená zapadajúcim slnkom a aj výhľady smerom k Lipovému vrchu a Peckovej sú celkom pekné.

Z vyhliadky na Zemanských vŕškoch, ktorá je o niečo nižšie ako najvyšší bod je vždy pekný výhľad na Myjavu, Myjavskú pahorkatinu s hradom Branč a Biele Karpaty. V diaľke na obzore vykúkajú aj Malé Karpaty.

Na Zemanských vŕškoch

Z najvyššieho bodu Zemanských vŕškov 439 m n. m. sú pri dobrej viditeľnosti pekné výhľady na Čachtické Malé Karpaty s Čachtickým hradom 360 m n. m., ktorý leží takmer o 80 m nižšie ako je najvyšší bod Zemanských vŕškov. Mimoriadne pekný je dnes pohľad aj na Považský Inovec so zrúcaninami hradu Tematín 546 m n. m.

Zo severnej strany je oblačnosť väčšia. Slnko sa už skrylo za obzor a oblaky aspoň na chvíľu dostávajú ružový a oranžový nádych. Pomaly sa zberám domov, na zajtra ešte hlásia vietor, ale ďalšie 2 dni by už mal byť kľud a malo by aj mrznúť. Navyše ani dnes nebolo extrémne blato, vietor takmer všetko vyfúkal a tak môžeme posledné dni v roku kľudne zrealizovať turistické vychádzky, ktoré mám už dlho v pláne.

Je už takmer pol piatej a pomaly sa stmieva. Na záver dnešnej prechádzky ešte posledná fotografia Rímskokatolíckeho kostola sv. Štefana kráľa v Myjave. Postavený bol v rokoch 1697 – 1729, pôvodne ako evanjelický kostol a dnes je najstaršou stavbou v meste.

Posledná aktualizácia 11. januára 2017

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 2022 x|