Kallima Blog

04 júl
2018

Straník - Dubeň

Straník (769 m n. m.) - Kysucká vrchovina

Po piatich hektických mesiacoch sme konečne v našom novom domove. Raňajší pohľad z okna na susedovu plechovú strechu, sme vymenili za výhľady na Straník a hrebeň Krivánskej Malej Fatry a je celkom prirodzené, že pre prvý výlet zo Žiliny sme si vybrali práve Straník, ktorý je ľahko dostupný zo Zástrania, kam sme sa pohodlne doviezli MHD.

Farský kostol Sedembolestnej Panny Márie v Zástraní

Od zastávky MHD ideme na vrchol Straníka po žltej turistickej značke, popri farskom kostole Sedembolestnej Panny Márie, stojacom na okraji Zástrania. Na vrchol je to asi 1,5 km s prevýšením niečo cez 200 m a výstup je spojený s peknými výhľadmi na Kysuckú vrchovinu a Javorníky. Vedie tu aj cyklotrasa, k úpätiu kopca sa dá dopraviť osobným autom a tesne pod vrchol dokonca aj terénnym autom, čo využívajú najmä paraglajdisti. Niet divu, že ľahko dostupný Straník sa stal vyhľadávaným výletným miestom pre všetky vekové skupiny ľudí. Zo Straníka sú veľmi dobré výhľady na Malú Fatru, severnú časť Žilinskej kotliny a Súľovské vrchy.

Malý Straník, hrebeň Dubňa, vľavo Žilina a na obzore Súľovské vechy a Javorníky

Zástranie s dominantným Veľkým Vreteňom (820 m n. m.), na obzore za hrebeňom Javorníkov Lysá hora

Turistický prístrešok a časť drevenej lávky na Straníku

Straník (769 m n. m.) v Kysuckej vrchovine je malou dominantou týčiacou sa nad Žilinou a je v súčasnosti významným centrom pre paraglajding a závesné lietanie. Aj v minulosti slúžil ako plachtárske stredisko a v bývalej ČSR sa stal najvyhľadávanejším plachtárskym terénom. Konali sa tu prvé celoštátne plachtárske preteky v ČSR. Pod Malým Straníkom a na Straníku sa nachádzali hangáre na uskladňovanie vetroňov a neskôr tu bola aj továreň na výrobu vetroňov a opravovňa lietadiel. Generálne opravy klzákov a vetroňov sa tu robili pre celé Slovensko. Vznikla tu aj Ústredná plachtárska škola na Slovensku a takmer všetci vojenskí letci a letci ČSA na Slovensku sa vyškolili na Straníku. Po prechode na motorové lietanie význam Straníka postupne upadal. Ústrednú plachtársku školu Slovenska na Straníku zrušili, opravu lietadiel prevzali Letecké opravovne v Trenčíne a v priestoroch v ktorých začínali počiatky letectva na Slovensku, sa dnes nachádza domov sociálnych služieb pre dospelých.

Kia Motors Slovakia v Tepličke nad Váhom, na obzore Lúčanská Malá Fatra

Krivánska Malá Fatra od Rozsutcov po Kľačiansku Maguru

Na vrchole Straníka

Zo Straníka schádzame najskôr po žltej turistickej značke, ktorú po chvíli opúšťame, pretože plánujeme vyjsť aj na Malý Straník a zároveň sa chceme vyhnúť prechodu cez dedinu.

Prístrešok pod Straníkom

Malý Straník (624 m n. m.)

Zástranie a Ľadonhora (999 m n. m.)

Plody zemolezu obyčajného (Lonicera xylosteum)

Zástranie sme úspešne obišli popod lyžiarsky vlek, ale aj tak nás čaká krátky úsek pochodu po asfaltke. Kúsok za zasávkou MHD Salaš už pokračujeme po lúke, odkiaľ sa dostaneme na hrebeň Dubňa. Smreky v lese, podobne ako inde na Slovensku, sú vo veľmi zlom stave, hromadne schnú a prebieha tu celkom intenzívna ťažba dreva.

Pokračujeme po červenej turistickej značke a od Dubňa (613 m n. m.), najvyššieho bodu tejto časti hrebeňa, nás ešte čaká asi 1,6 km dlhý úsek k vyhliadkovej veži.

Vyhliadková veža na Dubni, stojí na najjužnejšom hrebeni Kysuckej vrchoviny, ktorý sa tiahne od Budatína a cez Dubeň (613 m n. m.), vzdialený od rozhľadne východným smerom 1,6 km, pokračuje k Tepličke nad Váhom. Rozhľadňa je postavená v nadmorskej výške 572 m., má výšku 27,4 a najvyššia vyhliadková plošina, na desiatom podlaží, je vo výške 25,2 m. Situovaná je na turistickom chodníku s červenou turistickou značkou, ktorá od Budatína pokračuje do Zástrania a potom po kopčekoch Kysuckej vrchoviny ďalej na sever. Zo Zádubnia sem vedie aj zelená turistická značka. Vyhliadkovú vežu sprístupnili verejnosti v r. 2018.

Vodné dielo Žilina a hrebeň Lúčanskej Malej Fatry

Napriek tomu, že vyhliadková veža nie je postavená na najvyššom bode hrebeňa, výhľady z nej sú veľmi dobré na všetky svetové strany, okrem úzkeho pruhu východným smerom, kde trochu zacláňa vrchol Dubňa.

Vodná nádrž Hričov, vľavo najsevernejšia časť Súľovských vrchov vpravo Javorníky

Veľký Vreteň (820 m n. m.) a Ľadonhora (999 m n. m.)

Vyhliadková veža na Dubni

Kysucká brána vľavo Rochovica (640 m n. m.), vpravo Brodnianka (720 m n. m.)

Od vyhliadkovej veže do Budatína nám ešte zosávajú necelé 2 km, s klesaním niečo cez 230 m a chvíľami po celkom strmom kamenistom chodníčku. Celá trasa zo Zástrania na Straník, Malý Straník a potom po červenej turistickej značke až do Budatína má niečo cez 10 km a je to veľmi pekná a nenáročná túra, spojená s peknými výhľadmi.

Fotografie vo väčšom rozlíšení si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz

Posledná aktualizácia 14. októbra 2020

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 1061 x|