Kallima Blog

24 máj
2012

Skalné ruže 2012 - výber z noviniek

Skalné ruže a ich farebná variabilita ma natoľko uchvátili, že ich zbieranie a budovanie zbierky sa stalo pre mňa vášňou. Na jar niektoré kultivary menia svoje sfarbenie takmer nepretržite a prekvapujú ma novými odtieňmi, ktoré ešte v minulom týždni nemali. Ich farebnú variabilitu ovplyvňuje prakticky všetko - substrát v ktorom sú pestované, teplotné a svetelné podmienky, vodný režim a mnoho ďalších, o ktorých nemáme ani tušenia. Momentálne existuje niekoľko tisíc kultivarov skalných ruží a v každom roku pribúdajú ďalšie. Sú aj také, ktoré z kultúry natrvalo zmizli a pravdepodobne ich už nikto nepestuje. Medzi popredných šľachtiteľov patria najmä nemeckí pestovatelia, od ktorých v posledných rokov získavame skalnice aj do našej zbierky.

Kultivary Arno, Casablanca, Feuerteufel

Kultivary Hot Boyz, Pacific Rosewood, Pink Janis

Kultivary Rhönsee, Rio de Janeiro, Speranza

Kultivary Wittenberg, Zimtstern, China Doll

Podobne ako každý rok, aj v minulom roku sa nám podarilo získať z Nemecka viac než 150 nových kultivarov a botanických druhov skalných ruží. Od ich príchodu v balíku (ako ružice na zakorenenie) uplynulo presne 13 mesiacov a na niektoré z nich sa môžete teraz pozrieť.

Toto je len malý výber z novozískaných kultivarov, ktoré budú zaradené do katalógu našich rastlín v zimných mesiacoch a časť z nich bude pre prípadných záujemcov k dispozícii na jar 2013.

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 4224 x|