Kallima Blog

23 máj
2023

Šíp pred búrkou

VEĽKÁ FATRA - trasa: Stankovany ŽS (445 m n. m.) - Rybka (439 m n. m.) - Podšíp (750 m n. m.) - Zadný Šíp (1143 m n. m.) - Šíp (1170 m n. m.) - Žaškovské sedlo (790 m n. m.) - Stankovany ŽS (445 m n. m.); vzdialenosť 10,93 km; prevýšenie 798 m, [obuv: ZAQQ Expeq / ZAQQ Expeq].

Napriek nepriaznivej predpovedi a varovaniam pred silnými búrkami, sme naše rozhodnutie ísť na Šíp nezmenili. Ráno nič nenasvedčuje tomu, že poobede sa tu budú čerti ženiť a tak sa plní optimizmu presúvame vlakom do Stankovian.

Z vlaku vystupujeme tesne po deviatej, meškáme 20 min. Počasie je stále pekné i keď nad Veľkou Fatrou sa už kopia oblaky. Pôjdeme tak rýchlo ako budeme vládať.

Z podšípskych lúk sú krásne výhľady na Malú Fatru s dominantným Stohom a Veľkým Rozsutcom

Podšíp (750 m n. m.)

Zadný Šíp (1143 m n. m.)

Za necelé 2 hodiny sme už na Zadnom Šípe.

Zadný Šíp • vľavo Veľký Choč, v popredí Ostré

Je tu ešte stále dosť rozkvitnutých horcov Clusiových, dokvitajúce prvosienky holé, množstvo horčiniek a kvitnúť začína aj horčičník Wittmannov.

Horec Clusiov (Gentiana clusii)

Horčičník Wittmannov (Erysimum wittmannii)

Prvosienka holá (Primula auricula)

Šíp (1170 m n. m.)

Za ďalšiu pol hodinu sme pri vrcholovej kóte Šípu. Na vrchole sa už zdvihol dosť silný studený vietor, tak oddych odkladáme na nižšie položené miesto, tesne nad Okrúhlou skalou.

Šíp • Stankovany, vpravo Kopa a takmer v strede veľkofatranský Kľak

Slezinovka striedavolistá (Chrysosplenium alternifolium)

Hrubý Jano, alebo aj Škútova skala. Pri jej úpätí je jaskyňa Škútova komora

Nad Žaškovským sedlom (790 m n. m.)

Pôvodne sme plánovali vystúpiť ešte do sedla pod Ostrým a na vlak ísť do Švošova. Tmavá obloha v Žaškovskom sedle, hrmenie nad horami a nakoniec aj slabý dážď nás veľmi rýchlo presvedčili, že k vlaku ideme najkratšou cestou priamo do Stankovian.

Prvosienka pomúčená (Primula farinosa)

Nad Malou Fatrou sa už čerti ženia

Železničná stanica v Stankovanoch

Čerti do Stankovian dorazili neskoro, už sme pohodlne sedeli vo vlaku a v suchu sa viezli do Žiliny. Dnes to bola mimoriadne rýchla túra, nezvykneme sa cez kopce prehnať ako na pretekoch, najmä keď je nádherné počasie. Ale s búrkou za pätami to dnes inak nešlo.

Fotografie vo väčšom rozlíšení si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz

Posledná aktualizácia 10. júna 2023

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 23 x|