Kallima Blog

02 aug
2017

Sandberg - Weitov lom II

Po roku som sa vrátil. Opäť je streda popoludní a na rozdiel od vlaňajška extrémne horúco. V tieni sa teplota šplhá nad 35° C a na slnku je hotové peklo. Napriek tomu sa vydávam do takmer púštnych podmienok, ktoré momentálne panujú v NPR Devínska Kobyla medzi Sandbergom a Weitovym lomom.

Bralo Slovinec

Auto opäť nechávam na parkovisku pod mohutným bralom Slovinec a vzhľadom na štrajkujúce koleno volím jednoduchšiu i keď dlhšiu trasu okľukou po uliciach Devínskej Novej Vsi, s nepatrným stúpaním.

Sandberg z brala Slovinec

V dierach kolmých pieskových stien majú svoje hniezda vzácne včeláriky zlaté.

Na rozdiel od vlaňajška sa vydávam hrebeňom Sandbergu po žltej turistickej značke, odkiaľ sú pekné výhľady do Rakúska, ako aj na druhú stranu, na Malé Karpaty.

Les veterných elektrární pri Hainburgu

Cyklomost slobody cez rieku Morava z Devínskej Novej Vsi do Rakúska

Vysoká 754 m n. m. - druhý najvyšší vrch Malých Karpát a hrad Pajštún

Hrad Devín zo Sandbergu

Nad Weitovym lomom to vzdávam a mením plán, vraciam sa späť prakticky tou istou trasou ako vlani. Vládnu tu pekelné podmienky, všetko je vysušené a kvitne menej rastlín ako v minulom roku.

Labyrint vo Weitovom lome je postavený podľa vzoru známeho francúzskeho labyrintu z katedrály v Chartres

Spiatočnú cestu nemám chuť absolvovať opäť po rozpálených uliciach Devínskej Novej Vsi a tak nakoniec schádzam na parkovisko dolu strmým chodníkom popri brale Slovinec, kde som ešte objavil aj modlivku zelenú (Mantis religiosa).

Bralo Slovinec popri ktorom vedie strmý chodník k parkovisku

Flóra a fauna

Mydlica lekárska (Saponaria officinalis), astra spišská (Aster amelloides)

Kotúč poľný (Eryngium campestre), kozinec vičencovitý (Astragalus onobrychis)

Hrčiarka listová (Cynips quercusfolii) a hrčiarka ružová (Diplolepis rosae), Drobné ulitníky počas horúcich letných riešia nedostatok vody prechodným obmedzením fyziologických procesov, dochádza u nich k tzv. estivácii, javu podobnému hibernácii. Takýchto drobných slimáčikov spiacich svoj letný spánok, nachádzame potom na stonkách rastlín.

Po 3 hodinách slnečného kúpeľa som konečne pri aute, ktoré sa márne snažím aspoň trochu vyvetrať. Rozumnejšie je naštartovať a s oknami otvorenými dokorán frčať preč. Na budúce sem určite prídem na jar, tak ako som to mal v pláne už tento rok. Tu si môžete pozrieť ako bolo na Sandbergu a Weitovom lome presne pred rokom.

Posledná aktualizácia 20. august 2017

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 3157 x|