Kallima Blog

10 apr
2019

Šafrany pod Veľkým Rozsutcom

Pod Veľkým Rozsutcom

V Malej Fatre pod Veľkým Rozsutcom je miestami snehu ešte neúrekom, ale na miestach kde sa roztopil, práve kvitnú tisíce šafranov karpatských. Vybrali sme sa za nimi zo Štefanovej cez Šlahorku do Medziholia. Keďže na Veľký Rozsutec momentálne platí sezónna uzávera, nikoho ani nenapadne ísť sem. Sme tu úplne sami a tak si môžeme do sýtosti vychutnať neopakovateľnú nádheru, ktorú ponúka práve sa prebúdzajúca jarná príroda, vysoko v horách.

Po Šlahorku to je až na pár blatistých miest celkom dobré, ale ďalej už na viacerých miestach prekážajú popadané stromy. Nie je to až také dramatické, ako sa zdá na prvý pohľad. Dokážeme prekážky preliezť priamo na chodníku a popadané stromy nemusíme obchádzať po strmom svahu.

Miestami v chôdzi prekážajú popadané stromy, ležiace krížom cez chodník, tak nás čaká malá preliezačka. Vyššie sa k popadaným stromom pridáva miestami aj zľadovatený sneh, a preto najmä na strmších úsekoch musíme byť opatrní. V skutočnosti to nie je nič mimoriadne a takmer pod Veľkým Rozsutcom sú už na chodníku aj posledné zvyšky normálneho snehu.

Po poslednej preliezačke, sme takmer v sedle Medziholie, kde je už miestami celkom slušne snehu, ale časti lúk sú úplne holé a mokré z topiaceho sa snehu. Po lúkach steká voda a miestami je dosť blata, ale nie je problém prejsť.

Na vlhkých miestach kvitnú koberce záružlia močiarneho, objavujú sa prvé snežienky, veternice, krivce a šafrany.

Snežienka jarná (Galanthus nivalis), záružlie močiarne (Caltha palustris)

Veternica hájna (Anemone nemorosa), Krivec žltý (Gagea lutea)

Na Medziholí, vzadu Osnica

Pod Veľkým Rozsutcom

Sú všade, niektoré krásne rozkvitnuté, ale väčšina ešte len nesmelo vykúka spomedzi suchej trávy. Je to balzam pre oči a dušu. Celú tú nádheru pod majestátnym Veľkým Rozsutcom, len my, hory a rozkvitnuté kvety, si vychutnávame plnými dúškami a vôbec sa nám nechce opustiť toto nádherné miesto.

Šafran karpatský (Crocus heuffelianus)

Osnica

Pohľad k Zázrivej, Lysici a oravsko magurskému Minčolu

Napriek takmer jasnej oblohe, viditeľnosť do diaľky nie je najlepšia a navyše sa obloha postupne od juhu zaťahuje tmavými chmárami. Je čas pomýšľať na návrat.

Začiatok severného hrebeňa Malej Fatry

Ešte zopár kvitnúcich rastlín zo spiatočnej cesty z Medziholia do Štefanovej, ...

Deväťsil biely (Petasites albus), lykovec jedovatý (Daphne mezereum)

Slezinovka striedavolistá (Chrysosplenium alternifolium), zubačka deväťlistá (Dentaria enneaphyllos)

Deväťsil lekársky (Petasites hybridus), veterník žltuškovitý (Isopyrum thalictroides)

... kam sa vraciame, takmer po 6 hodinách túlania sa po prebúdzajúcej sa Malej Fatre.

Fotografie vo väčšom rozlíšení si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz

Posledná aktualizácia 20. júna 2019

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 2246 x|