Kallima Blog

14 apr
2019

Rozhľadňa na Svederníckom vrchu - Trojka

JAVORNÍKY - trasa: Svederník (324 m n. m.) - rozhľadňa na Svederníckom vrchu (551 m n. m.) - Trojka (652 m n. m.) - Svederník (324 m n. m.); vzdialenosť 7,41 km; prevýšenie 398 m, [obuv: Feelmax Uura / ZAQQ Expeq].

Krátky nedeľný výlet v Javorníkoch k rozhľadni na Svederníckom vrchu a ešte kúsok ďalej.

Zo Svederníka k rozhľadni na Svederníckom vrchu sú asi 2 km. Turistická značka sem síce nevedie, ale miestne značenie postačuje k dobrej orientácii. Po opustení dediny, vedie trasa prevažne lesom a bez prestávok na fotografovanie celý výstup zaberie asi 30 - 40 min.

Okraj lesa spestrujú veternice hájne a pečeňovníky trojlaločné

Tesne pod rozhľadňou ustupuje les rúbanisku, odkiaľ už vidieť aj rozhľadňu. Vysadené mladé smreky a buky sú dosť poprerastané vitálnejšími, pravdepodobne náletovými, brezami.

Breza previsnutá (Betula pendula)

Rozhľadňa na Svederníckom vrchu

Rozhľadňa sa nachádza v nadmorskej výške 551 m, je celodrevená, vysoká 10 m a má tvar kríža. Sprístupnili ju v júni 2016, pričom sa na jej realizácii podieľal Klub turistov Svederník a to bez prispenia z eurofondov. Zatiaľ sú z nej pekné výhľady do okolia, ale naokolo vysadené smreky a buky ju pravdepodobne prerastú. Rozhľadňa v prípade núdze poslúži aj ako úkryt pred nepriaznivým počasím.

Pohľad východným smerom: vľavo Ľadonhora, Vreteň, na obzore ešte zasnežená Krivánska Malá Fatra, vpravo Lúčanská Malá Fatra, vidieť aj časť Žiliny, vodnú nádrž Hričov s diaľničným mostom vedúcim k tunelu Považský Chlmec.

Pohľad juho-východným smerom: od vodnej nádrže Hričov na najsevernejšiu čsť Súľovských vrchov a Lúčanskú Malú Fatru na obzore.

K juhu sa otvárajú pohľady na najsevernejšiu časť Považského podolia a Súľovské vrchy.

Priblížené Súľovské vrchy od Brady po Maníny.

Ešte pár dní a bude spln Mesiaca

Po návšteve rozhľadne nás ešte zlákal aj neďaleký kopec Trojka (652 m n. m.), z ktorého sú celkom pekné výhľady smerom k Malej Fatre a Súľovským vrchom. Lepšie bolo vidieť nielen Hričovský hrad, ale odkryl sa aj pohľad na hrad Lietava.

Trojka (652 m n. m.)

Naspäť sa vraciame tou istou trasou a spod Trojky sú naozaj veľmi pekné výhľady.

Krivánska Malá Fatra: Malý a Veľký Rozsutec, Stoh, Poludňový grúň, Steny, Chleb, Veľký Kriváň.

Žerušnica lúčna (Cardamine pratensis)

Prí návrate späť sa ešte oplatí zastaviť pri zaujímavých stavbách, či pamätihodnostiach Svederníka.

Obecná zvonica vo Svederníku

Obecnú zvonicu postavili v r. 2018 na mieste pôvodnej kamennej zvonice, ktorú začiatkom 80. rokov pre jej zlý technický stav asanovali. Nachádza sa neďaleko Kaplnky sv. Štefana, v blízkosti starých kamenných pivníc.

Pôvodné kamenné pivnice vo Svederníku

Rodný dom básnika Adama Vanocha

Kaplnka sv. Štefana vo Svederníku

Pôvodná kaplnka sv. Štefana vo Svederníku bola postavená ešte v r. 1912 - 1913 a do dnešnej podoby sa dostala po renovácii v roku 2006.

Rodný dom akademického maliara Vincenta Hložníka

Fotografie vo väčšom rozlíšení si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz

Posledná aktualizácia 3. mája 2021

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 648 x|