Kallima Blog

17 dec
2016

Predvianočná Javorina

Veľká Javorina zasypaná snehom a stromy obalené inovaťou

Dnešný prísľub pekného počasia ma opäť vylákal do Bielych Karpát. Tentokrát to bola neskrátená sólo túra na Veľkú Javorinu zo Starej Myjavy a späť. Ak sa chcem k autu vrátiť pred úplným zotmením, mám k dispozícii zhruba 7 hodín, čo by malo stačiť vrátane nevyhnutných zastávok na doplnenie energie a fotografovanie.

Čiastočne zamrznutá vodná nádrž na Starej Myjave

V Starej Myjave je polojasno a takmer bez snehu. Na Javorinu pôjdem po červenej značke cez Lipovčeky, kam sa rýchlo dostanem v dnešnom mrazivom počasí (-4,5 °C) priamo od hrádze vodnej nádrže a prvým zahrievacím stúpaním lesom. Aj nad Starou Myjavou, je len symbolický snehový poprašok, sneh začína pribúdať až od Hrabiny nad lyžiarskym strediskom, ale je ho málo.

Hrabina nad lyžiarskym strediskom v Starej Myjave

Počasie je zatiaľ nádherné, na modrej oblohe sa sem tam prevaľujú pekné oblaky, po mierne zasneženej ceste sa nešmýka a za necelú hodinku som na križovatke pri Hamovaní. Tu červená značka križuje strategickú cestu z Kubíkovho vrchu do Prídolia, odkiaľ tiež vedie zelená značka na hrebeň Bielych Karpát priamo k Dibrovovmu pomníku.

Križovatka pri Hamovaní

Lesná cesta k Vrchu slobodných

Na Vrchu slobodných sa už objavuje prvá inovať, ale snehu je aj tu stále málo. Od posledného slabého sneženia tadiaľto nikto neprešiel, sú tu len stopy lesnej zveri.

Vrch slobodných 687 m n. m.

Lesná cesta smerom k Čupcu

Po necelých 2 hodinách som už na Čupci, kde je inovať omnoho krajšia. Asi tu aj poriadne mrzne, pretože prsty v tenkých foto-rukaviciach si už ani necítim.

Na Čupci 819 m n. m.

Z Čupca je to miernym klesaním už len kúsok k Dibrovovmu pomníku. Ešte pred ním sa k červenej značke pripája zelená z Kubíkovho vrchu a o niečo skôr sa objavujú aj prvé stopy ľudí, dokonca aj prvé pokusy na bežkách.

Pohľad od Dibrovovho pomníka k Čupcu

A tu na druhú stranu k Durde

Od Dibrovovho pomníka ma čakajú ešte dve strmšie stúpania, na Durdu a posledné krátke, od križovatky do Strání, ktorým sa dostanem na odlesnený hrebeň Veľkej Javoriny.

Mičovka vpravo od stúpania na Durdu, miestami je tu viac než 15 cm snehu

Hore Durdou sa už ide veľmi zle, ale horšie to bude asi naspäť. Snehu je na chodníku stále málo, navyše pokrýva klzké ľadové plochy, ako aj zmrznuté hrudy zeme a ľadu, ktoré po poslednom oteplení vytvorili lesné stroje, čím pekný turistický chodník po hrebeni prakticky zničili.

Po poslednom stúpaní na odlesnený hrebeň Veľkej Javoriny

Stromy na stúpaní od križovatky do Strání boli bez námrazy, naopak na odlesnenom hrebeni Veľkej Javoriny je na stromoch nádherná inovať, snehu miestami aj 20 cm a bežkári tu majú už vyjazdený svoj okruh.

Na Veľkej Javorine

Počasie je priam ukážkové, nádherná modrá obloha, na exponovaných miestach hrejúce slnko síce pomaly námrazu na stromoch likviduje a zaujímavá je aj inverzia. Do diaľky sú úžasné výhľady. Juhovýchodným smerom v diaľke nad mrakmi vykúka hrebeň Považského Inovca, na východe zas Malá a Veľká Fatra. Rozpoznateľný je Malý, Veľký Rozsutec, Veľký Kriváň a Martinské hole. Pred Kľakom je zreteľný Strážov a vpravo od neho asi Vápeč. Severným smerom v diaľke nad mrakmi zas vykúkajú vrcholky Moravsko-sliezskych Beskýd.

Považský Inovec, vľavo Jelenec

Malá a Veľká Fatra, v popredí Jelenec

Na obzore Moravsko-sliezske Beskydy, Malá a Veľká Fatra, v popredí Veľký Lopeník a Jelenec

Počasie ma láka zostať tu dlhšie, ale čas je neúprosný, je jedna hodina popoludní a ja sa musím vydať na spiatočnú cestu, aby som nemusel ísť po zľadovatenom povrchu v lese po tme a s čelovkou.

Hrebeň Veľkej Javoriny

Ešte si vychutnávam posledné výhľady do diaľky, tentokrát juhozápadným smerom na Čupec a Hradisko nad Javorníkom. Naspäť pôjdem cez Kubíkov vrch a Krúžok, aby som aspoň časť dnešnej túry šiel inou cestou.

Klesania ku križovatke do Strání a z Durdy napriek pôvodným obavám boli bezproblémové, zato chodník k Šibenickému a Kubíkovmu vrchu bol zľadovatený a navyše pokrytý snehom.

Šibenický vrch

Pred 2 týždňami bolo na Kubíkovom vrchu asi 15 cm snehu a závej po kolená, dnes je tu len pár cm.

Na Kubíkovom vrchu

Z Kubíkovho vrchu cez Krúžok na Starú Myjavu ma čakajú ešte asi 4 km prevažne po rovinke a dolu kopcom. Snehu je stále menej a ide sa oveľa ľahšie ako pred dvoma týždňami, keď tu bolo asi 15 cm snehu a chodník nebol prešliapaný. Na poslednom krátkom úseku klesania k ceste od lyžiarskeho strediska je poľadovica. Geo Tracker, ktorý používam na záznam trasy, vypínam v Starej Myjave približne po 7 hodinách záznamu a 21,5 km chôdze.

Fotografie vo väčšom rozlíšení si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz

Posledná aktualizácia 28. decembra 2016

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 1915 x|