Kallima Blog

17 apr
2016

PP Mníchova úboč

Krátka návšteva prírodnej pamiatky Mníchova úboč, ktorá sa nachádza v južnej časti Myjavskej pahorkatiny, neďaleko obce Brezová pod Bradlom.

Auto nechávame pri ceste neďaleko bývalej pružinárne a k Mníchovej úboči ideme po okraji polí a lúk. Dnes je sucho a porast na poliach je nízky, neskôr a za mokra to nebude dobrá prístupová cesta, a preto musím nájsť vhodnejšiu náhradu.

Bocianik rozpukovitý (Erodium cicutarium)

Valeriánka poľná (Valerianella locusta)

Medzi chránené územia bola Mníchova úboč zaradená v r. 1990 a predmetom ochrany je skalná step s výskytom mnohých vzácnych, ohrozených a chránených xerotermných druhov flóry a fauny. Má rozlohu asi 25 ha a v jej južnej časti sa nachádzajú výrazné kamenné útvary, ktoré vytvárajú stupňovité terasy, tvorené predovšetkým dolomitovými zlepencami a brekciami. Najznámejším z kamenných brál je osamelo stojaca skala Mních, ktorá dala meno celej oblasti.

Pekné skalné bralá, niekedy nazývané aj "Dračie skaly", vytvárajú súvislú hradbu a už teraz sú posiate prvými jarnými kvetmi.

Guľôčka bodkovaná Globularia punctata)

Krvavec menší (Sanguisorba minor)

Asi najzaujímavejším druhom na tejto lokalite bude vstavač purpurový (Orchis purpurea), zatiaľ má len puky. Je veľmi pravdepodobné, že tu rastú aj ďalšie druhy orchideí.

Veternica lesná (Anemone sylvestris)

Na druhej strany doliny sa nachádza ďalšia prírodná pamiatka Kyseľová.

Brezová pod Bradlom (bývalá pružináreň)

Už dávnejšie som plánoval pozrieť sa na túto lokalitu a po dnešnej prvej návšteve viem, že sa sem určite vrátim.

Fotografie vo väčšom rozlíšení si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz

Posledná aktualizácia 20. mája 2021

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 657 x|