Kallima Blog

09 mar
2011

Pozor na trúbkovec

Neodolali ste a priniesli ste si ho do záhrady? Pohľad naň, keď je v plnom kvete, je naozaj neopakovateľný a takmer každý, kto má čo len malý kúsok záhrady, zatúži mať ho v nej zasadený. Píšem o popínavej drevine s odborným názvom Campsis radicans - trúbkovec koreňujúci z čeľade Bignoniaceae, ktorý sa už pomerne často pestuje aj v našich záhradách.

Je to bujne rastúca drevitá liana, pôvodom z východnej časti USA. Areál rozšírenia siaha od Floridy, na západ po Texas až Missouri a na severovýchode až k hraniciam štátov New York a Ontário v Kanade. V optimálnych podmienkach dorastá do výšky 5 – 10 m, prípadne aj viac. Nie je to typická ovíjavá liana, a preto pre rast do výšky potrebuje vhodnú oporu. Podobne ako brečtan, má priliepavé korienky pomocou ktorých sa dokáže prichytiť k podkladu. Tmavozelené, nepárnoperovité listy na dlhých výhonkoch, dokážu vytvoriť krásne porasty na pergolách, trelážach, plotoch a za pár rokov aj peknú zelenú kulisu. Veľmi ozdobné sú najmä veľké lievikovité kvety tehlovočervenej farby. Vypestované boli aj odrody s kvetmi žltej, tmavo oranžovej, prípadne ružovej farby.

Malé rastlinky trúbkovca vyrastajú zo silného a bohato rozvetveného koreňového systému

Trúbkovec patrí k nenáročným popínavým rastlinám, najmä ak ho vysadíte do humóznej a na živiny bohatej pôdy, s miernym obsahom vápnika. Na slnečnom a teplom stanovišti, chránenom pred studeným severným vetrom sa mu bude dariť najlepšie. Prvé roky rastie pomalšie, ale ak mu zabezpečíte dostatočne vlhkú pôdu a korene budú pritienené okolitými rastlinami, už o pár rokov vás potešia aj pekné kvety, najmä ak ho každý rok na jar dostatočne hlboko zrežete, čím podporíte kvitnutie. Našu zimu znáša bez problémov, dokonca ani mrazy okolo – 25°C, mu neuškodia.

Už sa ho nezbavíte a ak, tak len veľmi ťažko

Prvé roky čakania a radosti z prvých kvetov vystrieda najskôr malé prekvapenie. Trúbkovec je už krásny, veľký, pravidelne kvitne a má svoje dominantné miesto vo vašej záhradke. Tu jedného pekného letného dňa objavíte, neďaleko starej rastliny, malú sadeničku. Semenáčik, pomyslí si človek neznalý veci. A keďže sused obdivoval nádhernú záplavu červených kvetov vášho trúbkovca, vykopete malú rastlinku a už ju má aj on. Pri jej vykopávaní zo zeme sa vám síce zdá čudné, aké má už silné korene, ale považujete to za dôkaz vašej dobrej starostlivosti o vášho miláčika. A odrazu nájdete rastlinku druhú, tretiu, štvrtú a ďalšiu a ďalšiu. Pekne takto vyrastajú okolo starého trúbkovca a je im to úplne jedno či vyrastajú v trávniku, v skalke, v škáre popri základoch, či o 5 metrov ďalej na druhej strane betónového chodníka. A takto to pokračuje ďalej a nebodaj ak je rastlina zasadená vedľa susedovho plota, tak už je aj uňho, resp. od suseda u vás, ak ho pestuje aj on.

Je to ako zlý sen, keď z mohutného koreňového systému začnú vyrastať mladé rastlinky, na miestach kde by ste ich vôbec nečakali

Od vysadenia malej sadeničky ubehlo pár rokov a namiesto radosti je tu zrazu dosť veľký problém a vy máte hlavu v smútku. Koho by tešilo, keby v ťažko vybudovanej skalke medzi drobnými skalničkami, alebo v udržiavanom takmer anglickom trávniku, začali vyrastať malé trúbkovce, ktoré majú pôvod v silnom a pripomínam mimoriadne vitálnom, koreňovom systéme nachádzajúcom sa hlboko v zemi. Už viete, že namiesto peknej solitérnej popínavky, máte v záhrade expanzívneho nezmara.

Pripravte si rýľ, nožnice, totálne herbicídy a hlavne trpezlivosť

Prichádza radikálne rozhodnutie – likvidácia. Ľahšie sa to píše ako uskutoční. Napriek zrezaniu starej rastliny a intenzívnej likvidácii vyrastajúcej mladiny všetkými možnými aj nemožnými spôsobmi, je to beh na veľmi dlhú trať. Prekopať časť záhrady vrátane skalky, trávnika neprichádza do úvahy a tak malé trúbkovce vyrastajú ešte rok, dva a veľmi som zvedavý či aj tento tretí ma budú ešte otravovať. Skalku pred domom mám rozostavanú a nevysadenú už 2 roky, pretože si naozaj neviem predstaviť ako by som túto pliagu likvidoval, keby už bola hotová.

Dôrazné varovanie, nesaďte trúbkovec do malej záhrady!!!

Otázka nakoniec. Pestovať, či nepestovať trúbkovec v záhrade? Napriek jeho nepopierateľnej estetickej hodnote, je to naozaj na zváženie a veľmi dobre si to premyslite. Pokiaľ ho už naozaj musíte mať, skúste ho pestovať vo veľkej nádobe, ale ak ho už máte zasadený voľne v pôde, tak vám držím palce a boju zdar!

Pôvodné komentáre

Žiaľ, pôvodné FB komentáre sa mi zatiaľ nepodarilo implementovať do DISQUS-u, a preto sú tu len ako obrázok.

Posledná aktualizácia 13. januára 2017

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 32207 x|