Kallima Blog

10 máj
2017

Po mrazivej noci...

... som bol veľmi zvedavý ako dopadli orchidey na Mníchovej úboči - malej prírodnej pamiatke na Myjavskej pahorkatine, s výskytom vzácnych druhov teplomilnej flóry.

Neďaleko nepoužívanej železničnej trate, ktorá je mojou hlavnou prístupovou trasou k PP Mníchova úboč a neďalekej PP Kyseľová, práve kvitne klokoč perovitý (Staphylea pinnata), ktorý sa často sa pestuje aj v parkoch a záhradách. Zo semien sa vyrábajú rôzne ozdobné predmety a v minulosti aj ružence.

Klokoč perovitý (Staphylea pinnata)

Predpoveď meteorológov sa splnila, v noci mrzlo a tu si to najviac odniesli vstavače purpurové a ich krížence. Takto dopadli všetky, rastúce na otvorenom priestore nechránenej lúky, podobne ako vlani v apríli.

Vstavač purpurový po nočnom mraze

Stromy poskytli dostatočnú ochranu a v lese na viacerých miestach kvitne niekoľko desiatok pekných rastlín.

Na Mníchovej úboči sa vyskytuje aj niekoľko jedincov stále vzácnejšieho červenohlava obyčajného (Anacamptis morio) syn: Orchis morio, ktorým mráz až toľko neublížil.

Červenohlav obyčajný (Anacamptis morio)

Veternice lesné (Anemone sylvestris). prežili mrazivú noc bez akýchkoľvek škôd.

Veternica lesná (Anemone sylvestris)

Neďaleko skalného zrázu ma čaká najväčšie prekvapenie dnešného dňa - neotinea trojzubá (Neotinea tridentata), orchidea ktorú som tu doteraz nevidel. Po tomto náleze som podrobne prehľadával najbližšie okolie, ale neúspešne.

Neotinea trojzubá (Neotinea tridentata)

Vstavač vojenský (Orchis militaris) sa krčí pod mohutným exemplárom kríženca Orchis x hybrida.

Orchis x hybrida

Hniezdovky hlístové !Neottia nidus-avis) Rich. preferujú skôr tienisté stanovište, táto rástla v podraste pod stromami.

Hniezdovka hlístová (Neottia nidus-avis)

Mníchova úboč je prekvapujúco lokalita s mimoriadne početnou populáciou vstavača purpurového a krížencov (Orchis x hybrida) so vstavačom vojenským. Pri zostupe lesom k železničnej trati nachádzam ďalšie a ďalšie nádherne rozkvitnuté rastliny, ktoré stromy našťastie dostatočne ochránili pred nočným mrazom.

Posledná aktualizácia 13. mája 2017

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 2243 x|