Kallima Blog

20 máj
2016

Nový Starý most

Bratislava z nového Starého mosta

Náhoda to zariadila tak, že som navštívil Bratislavu bezprostredne potom, čo cez Dunaj otvorili nový Starý most. Električky po ňom ešte nejazdili a bol prístupný len pre chodcov a cyklistov. Bolo nádherne počasie a tak som na presun z Hlavnej stanice k Bajkalskej ulici dal prednosť chôdzi pred MHD.

V Prolaike konečne dávam na fotoaparát objektív a som plný očakávania, pretože po 6 mesiacoch trápenia s objektívom Olympus M.Zuiko Digital ED 12-40mm F 2.8 PRO a 2 reklamáciách mi firma Olympus vymenila "starý" objektív za nový. Klobúk dolu za takýto prístup a ďakujem.

Historická budova Slovenského národného divadla na Hviezdoslavovom námestí

Z Hviezdoslavovho námestia spred sídla Opery SND idem rozšíriť štatistiky a zvečniť jednu z najfotografovanejších sôch v Bratislave - Čumila. Cestou k Dunaju v parčíku na Vajanskom nábreží som neodolal a nádherné šteniatko Talianskeho vodného psa sa tiež zapísalo v podobe jednotiek a núl na pamäťovú kartu môjho fotoaparátu.

Čumil - bronzová socha z r. 1997 od Viktora Hulíka

Lagotto Romagnolo - Taliansky vodný pes

Slovenské národné múzeum

Dnes je pred budovou Slovenského národného múzea socha spoluzakladateľa Československa - Tomáša Garrigua Masaryka, odhalená pri 92. výročí vzniku Československej republiky. Nahradila tak monumentálnu plastiku leva so štátnym znakom, umiestnenú na vysokom pylóne, ktorú tu reinštalovali v r. 1988, ale v r. 2009 premiestnili na námestie M. R. Štefánika, pred novú budovu SND, k soche generála Milana Rastislava Štefánika. Pôvodne, v rokoch 1938 - 1940, stáli obe sochy spoločne na námestí Ľ. Štúra pred budovou Reduty.

Socha Tomáša Garrigua Masaryka pred SNM v Bratislave

Po nie príliš vábnom Fajnorovom nábreží, popri Fajnorke - pamiatkovo chránenej budove Strednej priemyselnej školy strojníckej a pôvodnom sídle veliteľstva 5. cisárskeho a kráľovského armádneho zboru z r. 1913, kde momentálne sídli Filozofická fakulta UK, je to k Starému mostu už len kúsok.

Prešporáčik

Budova Strednej priemyselnej školy strojníckej na Fajnorovom nábreží

Budova Filozofickej fakulty UK na Fajnorovom nábreží a Gondovej ulici

Nový Starý most

Starý most cez Dunaj počas svojej existencie niesol rôzne názvy (Most Červenej armády po druhej svetovej vojne, Štefánikov most po prvej svetovej vojne, či pôvodne Most Františka Jozefa). Na konci druhej svetovej vojny bol zničený a v podobe, ako ho Červená armáda spoločne s jej nemeckými vojnovými zajatcami nanovo postavili, vydržal až do 2. decembra 2013, kedy bol definitívne uzavretý. Po jeho kompletnej demontáži, vrátane dvoch pilierov a úplnej prestavbe, 19. mája 2016 otvárajú pre verejnosť úplne nový Starý most.

Nový Starý most cez Dunaj

Most je ako stvorený pre fotografov, ponúka nádherné výhľady po aj proti toku Dunaja. Po oboch stranách sú dostatočne široké priestory pre chodcov aj cyklistov.

Plne si vychutnávam panorámu Bratislavy smerom k mostu SNP ako aj pohľad na Euroveu a most Apollo pri návrate z petržalskej strany mosta.

Ľavé nábrežie Dunaja, Eurovea a most Apollo

Šafárikovo námestie a naša Alma mater - Univerzita Komenského v Bratislave

Most končí alebo začína, záleží z ktorej strany idete, na Šafárikovo námestí, neďaleko ktorého stojí klenot secesnej architektúry na Slovenku - Farský kostol sv. Alžbety, postavený v r. 1913 a skôr známy ako Modrý kostolík.

Kostol svätej Alžbety - Modrý kostolík

Interiér Modrého kostolíka

Žiaľ napriek intenzívnej rekonštrukcii všetkých prístupových ciest a priestorov okolo Starého mosta, hneď neďaleko Modrého kostolíka vidieť aj smutnú tvár Bratislavy - schátranú a počmáranú budovu, evidentne nepatriacu nikomu. Tmavé mraky sa ale nezadržateľne kopia a do neďalekej Eurovei už vchádzam spoločne s prvými kvapkami dažďa.

Aj takáto je Bratislava

Eurovea Bratislava

Ďalšie fotografovanie sa už nekoná a chvatne vyrážam smer Bajkalská ulica, kam je to ešte celkom slušný kus cesty. Zo začiatku je to len také prepŕchanie, ale o chvíľu už hviždí vietor a leje. Dáždnik, ktorý mi vietor niekoľkokrát vyvrátil, je k ničomu a skryť sa na autobusovú stanicu Mlynské nivy vbieham celkom pekne zmoknutý. Po čiastočnom utíšení jarnej búrky pokračujem k Bajkalskej, kde už zas vykúka spoza oblakov slnko a krásny jarný deň pokračuje.

Posledná aktualizácia 28. júla 2016

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 2727 x|