Kallima Blog

07 feb
2011

Neoalsomitra sarcophylla – sukulentný bonsaj

Keď som sa prvýkrát stretol s touto zvláštnou a zaujímavou rastlinou, nemal som ani poňatia čo to je a nevedela to ani moja kolegyňa, bývalá pracovníčka Botanickej záhrady v Bratislave, ktorá ju priniesla. Mali sme ju zasadenú v kvetináči v kancelárii a ona si veselo rástla, šplhala sa nielen po stenách, ale aj po strope a každý kto prišiel obdivoval krásny, tmavo zelený závoj, ktorý takto vytvárala. Nikdy neprejavila ani len najmenší náznak kvitnutia a bral som ju ako peknú popínavú rastlinu, vhodnú do bytu. Písal sa rok 1994 a vtedy sme o internete len sem tam niečo počuli a o rok neskôr, aj keď sme ho už v pomalej dial-up forme mali k dispozícii, nič nám to nepomohlo, veď sme nemali ani potuchy o jej názve. Nikto nepredpokladal, že je to druh príbuzný našich tekvíc, melónov a uhoriek a jej odborný názov je Neoalsomitra sarcophylla.

Objavil a popísal ju celkom nedávno v r. 1942 John Hutchinson. Pochádza z juhovýchodnej Ázie a bola nájdená v Barme, Thajsku, vo Vietname, na Borneu, Sumatre ale aj na Filipínach. Tu rastie v podraste krov a stromov, po ktorých sa potom šplhá až do výšky 3 – 4 m. Pôda na ktorej rastie je tvorená tenkou vrstvou rašeliny s ílovitým podkladom. K dispozícii tu má dostatok vlahy, priame slnečné žiarenie sa k nej prakticky nikdy nedostane. Kvety sú nenápadné zeleno žlté, samčie usporiadané v strapcoch a samičie jednotlivo. Za určitých podmienok vytvára pod zemou zdurenú stonkovú hľuzu – kaudex. V literatúre môžeme túto rastlinku nájsť aj pod rôznymi synonymami ako: Zanonia sarcophylla Wall. 1831., Alsomitra sarcophylla Roem. 1846., prípadne Alsomitra balansae Gagnep. 1918.

Neoalsomitra sarcophylla (Wall.) Hutch. 1942 (čeľaď: Cucurbitaceae – Tekvicovité)

V našich podmienkach je to typicky teplomilná, popínavá, izbová rastlina. Vytvára dlhé tenké stonky, ktoré nesú trojlaločné listy, v mladosti bledozelené, neskôr dostávajú tmavozelenú farbu. Variabilita týchto listov je dosť veľká, nakoľko môžu byť tenké a malé, ale na druhej strane za určitých podmienok majú výrazný sukulentný charakter - sú mäsité a hrubé aj 2 - 3 mm. Z pazúch listov vyrastajú tenké úponky, pomocou ktorých sa prichytáva k podkladu buď ovíjaním tohto úponku, alebo prilepením pomocou páru prísavných doštičiek nachádzajúcich sa na konci úponku. Nešplhá po podklade klasickým pravo, alebo ľavotočivým ovíjaním. Pomocou prísavných doštičiek dokáže šplhať aj po kolmej stene a strope. Je zaujímavé, že takéto šplhavé stonky nikdy nemajú veľké a hrubé sukulentné listy, ktoré by svojou váhou určite spôsobili odtrhnutie prísavných doštičiek od podkladu. Kvitnutie som za mnohoročného pestovania v našich podmienkach nikdy nepozoroval.

Na pestovanie je to nenáročná rastlina. Vzhľadom k jej tropickému pôvodu nevyhnutne potrebuje teplo, normálny substrát pre izbové rastliny, pravidelnú zálievku v závislosti od veľkosti nadzemnej časti a umiestnenie vo svetlej miestnosti. Rozmnožuje sa veľmi jednoducho - malý výhonok stonky zakorení v pohári s čistou vodou za niekoľko týždňov.

Najzaujímavejšia na tejto rastlinke je práve pod zemou rastúca zhrubnutá stonková hľuza – kaudex. Práve táto hľuza povyšuje tento druh do kategórie sukulentných bonsajov. Za rok pestovanie dokáže dorásť do 10 – 15 mm hrúbky, čo je už postačujúce pre vytvorenie peknej dekoratívnej rastlinky. Takúto rastlinu môžeme potom presadiť do peknej keramickej nádoby, kaudex ponecháme nad povrchom substrátu a rýchlorastúce stonky pravidelne zastrihujeme na minimum. Množstvu listovej hmoty je potom potrebné prispôsobiť aj režim zálievky.

Využitie tejto zaujímavej rastliny v bytoch je naozaj variabilné. Pri pestovaní bez akýchkoľvek zásahov je to popínavá rastlina, ktorá sa prichytáva na stenu, alebo iný podklad a za pomerne krátky čas dokáže porásť stenu aj strop v miestnosti, kde je pestovaná. Môžeme ju pestovať aj tak, že jednotlivé stonky pravidelne zastrihujeme, nedovolíme jej rásť po stene, ale usmerníme jej rast do previsnutej podoby. Vzhľadom k jej pôvodu má široké uplatnenie aj ako rastlina vhodná do stredne vlhkých terárií s drobnými jaštermi ako sú felzúmy, prípadne na výsadbu do paludárií. Najvyššiu dekoratívnu hodnotu má ale ako malý sukulentný bonzaj, ktorý vydrží roky pri minimálnej starostlivosti.

Neoalsomitra sarcophylla patrí medzi nenáročné sukulentné, prípadne popínavé izbové rastliny, ktorú odporúčam každému obdivovateľovi tropických rastlín.

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 11276 x|