Kallima Blog

30 máj
2020

Návrat na Skalky

MALÁ FATRA - trasa: Rajeckolesnianska dolina - lyžiarske stredisko (584 m n. m.) - Široká, ústie (595 m n. m.) - Solisko (660 m n. m.) - Vríčanské sedlo (950 m n. m.) - Skalky (1191 m n. m.) - Janková (1163 m n. m.) - Sedlo pod Úplazom (988 m n. m.) - Široká, ústie (595 m n. m.) - Rajeckolesnianska dolina - lyžiarske stredisko (584 m n. m.); vzdialenosť 14,96 km; stúpanie 683 m; klesanie 683 m.

Na Skalkách v Lúčanskej Malej Fatre sa nám pri poslednom výlete veľmi páčilo. Dnes sme sa sem vrátili, ale tentokrát ideme opačným smerom. Od lyžiarskeho strediska v Rajeckolesnianskej doline k smerovníku Solisko je to po kamenistej lesnej ceste takmer po rovine, ale do Vríčanskeho sedla musíme už zdolať takmer 300 m prevýšenie, miestami po pekných skalách.

Vríčanské sedlo (950 m n. m.)

Vríčanské sedlo je križovatka turistických trás. Žltá, po ktorej sme vystúpili, pokračuje do sedla Bak a ďalej do Vrícka. Červená turistická značka vedie cez Ostrú skalu a Rovné skaly na Kľak. My ideme po červenej opačným smerom a stúpame na hrebeň Skaliek (1191 m n. m.). Súbežne s nami ide aj skupina mladých mužov, ktorí majú v pláne hrebeňovku Lúčanskej Malej Fatry. Začali už včera vo Fačkovskom sedle a dnes ráno vystúpili na Kľak, ktorý bol v tej dobe v oblakoch a bez akýchkoľvek výhľadov. Dnes plánujú prejsť ku Grandhotelu Partyzán pod Hornou lúkou a zajtra budú pokračovať do Strečna. Záver ich prechodu bude dosť tvrdý, pretože predpoveď počasia na nedeľu je dosť desivá. Už dnes na hrebeni poriadne fúka a blížiace sa tmavé mraky neveštia nič dobré. Kľak je každú chvíľu v hustých oblakoch a nakoniec si pochvaľujeme výber dnešnej trasy, pretože pôvodne sme chceli ísť cez Vríčanske sedlo na Kľak.

Stúpame na Skalky

Pohľad späť, Kľak v oblakoch

Skalky v Lúčanskej Malej Fatre patria napriek svojej kráse, dobrej prístupnosti a pekným výhľadom, k menej navštevovaným lokalitám. Sú v tieni blízkeho a atraktívneho Kľaku, a preto sem chodia len turisti, ktorí poznajú tieto miesta, prípadne tadiaľto prechádzajú v rámci hrebeňovky.

Rozkvitnuté Skalky

Výhľady do diaľky sú dnes obmedzené

Vľavo Zniev (985 m n. m.), takmer v strede Dutá skala (1054 m n. m.)

Kľak (1352 m n. m.), Rovné skaly a Ostrá skala (1220 m n. m.)

Pohľad späť

Blížime sa k Jankovej

A ešte posledný pohľad na Kľak

Janková (1163 m n. m.)

Z Jankovej do doliny je to už len o klesaní. Najskôr cez sedlo pod Úplazom, pod ktorým je krátky strmý úsek, za mokra riadne šmykľavý a blatistý. Potom krátko po príjemnom lesnom chodníku, skalnatých korytách potokov a prameniskách, dnes našťastie polosuchých, vychádzame z lesa. Odtiaľto nás k lyžiarskemu stredisku čakajú ešte posledné tri nepríjemné km po asfaltovej ceste, popri umelom gejzíre.

Sedlo pod Úplazom (988 m n. m.)

Umelý gejzír v Rajeckolesnianskej doline

Rajeckolesnianska dolina od lyžiarskeho strediska

Posledná aktualizácia 19. júla 2021

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 759 x|