Kallima Blog

01 apr
2011

Nakoniec predsa rozkvitol

Takmer u každej rastliny sa dá predpokladať začiatok obdobia kvitnutia. Neplatí to ale pre jazmín nahý. Pravidelne, obvykle už v novembri môžeme uňho pozorovať násadu kvetov, ale mimoriadne nepriaznivá zima môže zapríčiniť, že kvety nakoniec omrznú, zaschnú a on nakoniec vôbec nerozkvitne. Celkový priebeh uplynulej zimy nasvedčoval tomu, že tentokrát bude naša záhrada ochudobnená o záplavu drobných žltých kvetov. Nakoniec sa tak nestalo.

Jazmín nahý (niekedy ho v literatúre nájdeme aj pod názvom jazmín zimný) – Jasminum nudiflorum patrí do čeľade Oleaceae a pochádza zo severnej Číny. Nie je to typická popínavá rastlina i keď vyväzovaním vetvičiek sa dá efekt popínavej rastliny dosiahnuť a väčšinou je aj do tejto kategórie drevín zaraďovaný. V skutočnosti je to poliehavý ker, so štvorhrannými dlhými konárikmi, na ktorých vo vegetačnom období vyrastajú úzke tmavozelené listy. Listy na jeseň opadávajú a na nových letorastoch sa už v novembri objavujú prvé kvetné púčiky. Zvláštnosťou je, že kvitne v zimných mesiacoch, prípadne veľmi zavčasu na jar, bledo žltými kvetmi o priemere asi 2,5 cm.

Kvet jazmínu nahého v zajatí ľadových kryštálikov a námrazy - december 2006

Pokiaľ je zima mierna, tak sa prvé kvety otvárajú obvykle už v polovici decembra a tým sa zaraďuje medzi najneskôr kvitnúce rastliny, alebo naopak medzi prvé, ak rozkvitá až v januári. Ak nastanú dni s inverziou a jazmín je už rozkvitnutý, tak pohľad na žlté kvety obalené drobnými ihličkami inovati je nezabudnuteľný. Zima je mocná čarodejka a o pár dní nás zas môžu potešiť kvety obalené drobnými ľadovými kryštálikmi. Napriek tomu, že dokáže kvitnúť počas zimných mesiacov, kvety neznesú akýkoľvek mráz. Dlhodobé, silné mrazy ich spoľahlivo zničia a nám už len zostanú nádherné spomienky na záplavu žltých kvetov, ktoré ešte pred pár dňami zdobili našu zimnú záhradu. Mrazivé a chladné počasie môže dokonca zapríčiniť, že jazmín vôbec nerozkvitne. Všetko nasvedčovalo tomu, že presne takáto situácia nastala počas uplynulej zimy, pretože púčiky jazmínu zostávali bez akýchkoľvek zmien na vetvičkách, dokonca som mal pocit, že ku koncu zimy už hnednú a z kvitnutia nebude tentokrát nič. Prospievalo k tomu pravdepodobne aj sucho, ktoré panovalo prakticky od polovice februára. Sila prírody je ale obrovská, 17. a 18. marca celkom slušne napršalo a náš jazmín privítal prvý jarný deň rozkvitnutými kvetmi. Okoloidúci ľudia si ho mýlia so zlatým dažďom, ale ten u nás ešte v tomto období nekvitne, jeho čas nastane až o pár dní.

Jazmín nahý patrí medzi nenáročné dreviny, neznáša však drsné zimy, a preto sa skôr hodí do teplejších oblastí. Pestujeme ho najlepšie na južne orientovaných miestach, chránených pred studeným severným prúdením. V lete mu vyhovuje ochrana pred prudkým slnkom, prípadne ho môžeme tiež vysádzať na polotienisté až tienisté stanovišťa. Aby bohato kvitol, vyžaduje výživné pôdy a primeranú vlhkosť. Kvitnutie podporíme pravidelným rezom, čím ho tiež môžeme tvarovať. Rozmnožuje sa veľmi jednoducho, pretože vetvičky ležiace na zemi samé zakoreňujú a takto môžeme získať nové rastliny.

Jazmín nahý kaskádový bonsaj, 14 rokov starý (r. 2010), výška 20cm, kvetináč 12cm, Foto: Mariusz Andrzejak

Jazmín nahý má v záhrade veľmi široké uplatnenie. Môžeme ho pestovať ako popínavú rastlinu, ale len za predpokladu, že mu zabezpečíme vhodnú oporu na ktorú ho priväzujeme, pretože sám nemá schopnosť šplhať sa do výšky. Keďže výborne znáša rez, môžeme ho tiež pestovať ako samostatne stojaci kríček, prípadne sa pokúsiť dopestovať ho na nízkom kmienku s korunkou. Je to ideálna drevina pre pestovanie vo väčšom kvetináči na terase alebo balkóne, tu už ale musíme byť opatrnejší cez zimu aby sme mu zabezpečili ochranu koreňového balu proti premrznutiu. No a ako bonbónik nakoniec je, to tiež ideálna rastlina vhodná pre tvorbu pekných bonsajov.

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 4926 x|