Kallima Blog

04 aug
2019

Malý Budzogáň

Ešte je veľa pekných miest v Súľovských vrchoch, kam sme sa doteraz nedostali a dodnes k nim patril aj Malý Budzogáň. I keď priamo k nemu nevedie žiadna turistická značka, dá sa ľahko nájsť. Dnešný výlet k nemu nám spestril nielen príjemný letný dáždik, ale aj riadna búrka, ktorá nám čiastočne zmenila naše plány.

Železničná stanica v Rajeckých Tepliciach

Jeho veľký brat, atraktívny Stratený budzogáň, je všeobecne známy a hlavne často navštevovaný skalný útvar vyrastajúci pod druhým najvyšším vrchom Súľovských vrchov, Žibridom (867 m n. m.). Je vysoký 12 m. a najjednoduchšie sa k nemu dá dostať zo Zbyňova. Z Rajeckých Teplíc k nemu vedie náučný chodník a túto možnosť sme si vybrali pre dnešný nedeľný výlet.

Lúka pri Rajčanke

Trasa z Rajeckých Teplíc až po križovatku Dielnice vedie striedavo po rozbitej starej asfaltovej ceste, cez malú chatovú osadu, ale aj lesnými chodníčkami. Pri Rajčanke nachádzame, celkom peknú, pre nás zatiaľ neznámu, popínavú rastlinu s bielymi strapcovitými kvetmi. Až doma zisťujeme, že je to ježatec laločnatý - invázny druh pôvodom zo Severnej Ameriky a do Európy bol dovezený ako okrasná rastlina.

Invázna rastlina ježatec laločnatý (Echinocystis lobata) - samčie kvety

Cesta od chatovej oblasti ku križovatke Dielnice

Paštrnák siaty (Pastinaca sativa), konopáč obyčajný (Eupatorium cannabinum) a ihlica tŕnitá (Ononis spinosa)

Mäta dlholistá (Mentha longifolia), konopnica páperistá (Galeopsis pubescens) a jarmanka väčšia (Astrantia major)

Na križovatke Dielnice konečne opúšťame rozbitú asfaltovú cestu a tu nás kropia prvé dažďové kvapky. Je to len malá prehánka, asi upozornenie, že napriek priaznivej predpovedi meteorológov, dnes to až taká slnečná turistika nebude.

Pichliač bielohlavý (Cirsium eriophorum), štetka laločnatá (Dipsacus laciniatus) a štetka lesná (Dipsacus fullonum)

Dráč obyčajný (Berberis vulgaris), trnka obyčajná (Prunus spinosa) a hrčiarka ružová (Diplolepis rosae)

Lúky medzi Rajeckými Teplicami a Zbyňovom sú krásne miesto na oddych. Odtiaľto sa dá donekonečna obdivovať nádhera Rajeckej kotliny, s dedinkami v predhorí Lúčanskej Malej Fatry a majestátnym Kľakom. Škoda, že spoza hrebeňa Kečky sa nad nami objavuje tmavý mrak, z ktorého sa spúšťa výdatný, našťastie len krátky, letný dážď.

Očkáň prstovkový (Erebia medusa)

Kamenný diel (653 m n. m.)

Križovatka Pod Kamenným dielom (600 m n. m.)

Vľavo odbočujúci chodníček nevedie k Stratenému budzogáňu, ako si to mnohí myslia, vrátane mňa, keď som k nemu šiel prvýkrát. Myslel som si, že je to skratka k nemu, v skutočnosti ale vedie po hrebienku na druhej strane doliny. Dostanete sa po ňom k Babiciam, k Zbyňovskej skalnej ihle a ďalej až na Žibrid.

Náučný chodník, ktorý už ide súbežne so žltou turistickou značkou, v týchto miestach odbočuje doľava a k Stratenému budzogáňu to už nie je ďaleko. My ešte chvíľu pokračujeme po žltej a potom si musíme vybrať správnu lesnú cestičku vpravo od značeného chodníka. Je ich tu viac, jedna z nich ide až do Kňazovej Lehoty, tá ale nie je našim cieľom. Podľa navigácie to nie je zložité a o chvíľu sme pri senníku. Podľa mapy je Malý Budzogáň neďaleko, len sa musíme zas rozhodnúť, ktorú lesnú cestu uprednostníme. Dávame prednosť strmšiemu výstupu vpravo.

Aj tu hore je lesných ciest a chodníkov niekoľko. Malý Budzogáň máme po ľavej strane, ale oplatí sa ešte vystúpiť vpravo do kopca na kótu (729 m n. m.), odkiaľ sú pekné výhľady k hradu Lietava, k Stratenému budzogáňu a na Kľak. Za hrebeňom sa skrývajú Babice so Zbyňovskou skalnou ihlou.

Stratený budzogáň a malofatranský Kľak

Hoci je Malý Budzogáň ukrytý medzi stromami, nachádzame ho celkom ľahko. Je menší ako jeho brat na druhej strane doliny.

Málo známy Malý budzogáň

Strážna, hrad Lietava

Zo severnej strany Malého Budzogáňa sú skalky s výhľadmi na Lietavský hrad a Strážnu. Škoda, že obloha sa opäť zaťahuje a začína dokonca aj hrmieť. Zostať dlhšie tu hore medzi skalami nie je bezpečné.

Tento mrak už naozaj nevyzerá dobre, snáď ten najstrmší, zatiaľ ešte suchý, úsek stihneme zísť bez ujmy. S prvými kvapkami dobiehame k senníku a prší, presnejšie leje. Máme čas na obed a prehodnotenie plánov.

Sedlo Patúch (621 m n. m.)

Pôvodne sme chceli ísť aj k Stratenému budzogáňu a na Babice, ale šliapať v čerstvom blate do kopca nemáme veľmi chuť. Ak pridáme do kroku mohli by sme zo sedla Patúch stihnúť vlak pred piatou a tak je rozhodnuté. Bez zdržovania svižne kráčame do Zbyňova. Počasie je dnes ako v apríli. Na lúkach nad Zbyňovom je opäť krásne počasie s modrou oblohou. Ešte musíme prejsť cez elektrické ohradníky so stádom kráv a koní.

Babice nad Zbyňovom

Vľavo Skalky nad Rajeckými Teplicami a v diaľke Čipčie, Kozol a Žiar (Lúčanská Malá Fatra)

Modrá obloha dlho nevydržala a od Súľovských vrchov sa valia ďalšie tmavé mračná. To nás už veľmi netrápi, konečne sme na vlakovej zastávke v Zbyňove a vláčik z Rajca do Žiliny práve prichádza.

Fotografie vo väčšom rozlíšení si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz

Posledná aktualizácia 2. septembra 2020

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 1761 x|