Kallima Blog

03 sep
2022

Malofatranský Kľak z Fačkova

MALÁ FATRA - trasa: Fačkov (559 m n. m.) - Suchá dolina (675 m n. m.) - po spílené stromy na modrej TZ (748 m n. m.) - Suchá dolina (675 m n. m.) - po zvážnici z modrej na modrú TZ - Sedlo Malého Kľaku (1175 m n. m.) - Pod Kľakom (1275 m n. m.) - Kľak (1352 m n. m.) - Pod Kľakom (1275 m n. m.) - Sedlo Malého Kľaku (1175 m n. m.) - Malý Kľak (1198 m n. m.) - Sedlo Malého Kľaku (1175 m n. m.) - po zvážnici z modrej na modrú TZ - Fačkov (559 m n. m.); vzdialenosť 12,19 km; prevýšenie 973 m, [obuv: Be Lenka Trailwalker / Vibram Fivefingers Trek Ascent Insulated].

Z piatich výstupových možností na malofatranský Kľak poznáme zatiaľ 3 a dnes vyskúšame štvrtú, menej známu trasu, z Fačkova. Pôjdeme po modrej turistickej značke a rovnakou trasou sa vrátime aj späť.

Na konci Fačkova v ústí Suchej doliny

Auto odstavujeme na konci dediny, v ústí Suchej doliny. Na úvod nás čaká prechádzka po kamenistej ceste s niekoľkými studničkami, lavičkami a informačnými panelmi. Pred nami sa do výšin vypína stále mohutnejšie bralo Kľaku.

Oddychové miesto z lavičkami a studničkami

Pri smerovníku v Suchej doline nás víta upozornenie na prácu v lese... Je sobota, nepočuť žiadne píly, dnes sa nepracuje, tak určite po chodníku prejdeme. Neprešli sme.

Chodník je asi po 500 m úplne zaváľaný popílenými smrekmi a preliezať ich v strmom svahu nie je bezpečné. Radšej sa takmer kilometer vraciame a improvizujeme.

Skúšame to po zarosenej lúke a lesných cestičkách a postupne sa opäť stretávame s modrou turistickou značkou.

Chodník vedie prevažne lesom, až na jedno miesto kde križuje malú lúku, z ktorej sú pekne pohľady na západ. • Za najbližším hrebeňom Strážovských vrchov sa dvíhajú Maníny, vľavo od nich vidieť Klapy a Považský hrad. Na obzore sa tiahne hrebeň Javorníkov a za nimi ešte vykúkajú najvyššie vrcholky Moravsko-sliezskych Beskýd.

Netypický pohľad na Kľak spod sedla Malého Kľaku

Sedlo Malého Kľaku (1175 m n. m.)

Kyjačka brezová (Cimbex femoratus) - larva veľkej bylinožravej osy

Pod Kľakom (1275 m n. m.)

Kľak (1352 m n. m.)

Pohľad na západ • v popredí Malý Kľak, Košiarka a na obzore Strážovské vrchy so Strážovom

Fačkovské sedlo • nad ním Homôľka a opäť Strážovské vrchy, na obzore Považský Inovec

Pohľad na sever • Rovné skaly zakrývajú Ostrú skalu, na obzore Martinské hole, vľavo Žilinská kotlina

Pohľad na východ • V popredí Dutá skala, Zniev (pohorie Žiar) za Turčianskou kotlinou Veľká Fatra od Lysca po Tlstú

Prilbica pestrá (Aconitum variegatum)

Opäť v sedle Malého Kľaku

Zo sedla je to na Malý Kľak len kúsok. Modrá značka do Fačkova vedie lesom a neponúka žiadne výhľady. V sedle ale stačí prejsť kúsok po zelenej cez lúku k lesu a objavia sa neopakovateľné pohľady na Rovné skaly a Kľak. Pokračujeme ešte kúsok lesom na Malý Kľak.

Na Malom Kľaku (1198 m n. m.)

Kľak z Malého Kľaku

Pri návrate sa ideme pozrieť ako to vyzerá s cestou zarúbanou. Väčšina smrekov pod cestou podľahla lykožrútovi a teraz tu prebieha intenzívna ťažba. Modrú značku ani nevidieť a prejsť tadiaľto do Suchej doliny sa naozaj nedá.

Takmer v Suchej doline, lúka je posiata množstvom kvitnúcich jesienok

Jesienka obyčajná (Colchicum autumnale)

Blížime sa do Fačkova

Ráno sme kráčali proti slnku, ale teraz sú pohľady späť na slnkom osvietený Kľak a Rovné skaly nádherné.

V ústí Suchej doliny

Fotografie vo väčšom rozlíšení si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz

Posledná aktualizácia 30. decembra 2022

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 293 x|