Kallima Blog

10 okt
2021

Malofatranský Kľak v jeseni

MALÁ FATRA - trasa: Rajeckolesnianska dolina - Široká, ústie (590 m n. m.) - Solisko (660 m n. m.) - Vríčanské sedlo (950 m n. m.) - Ostrá skala (1220 m n. m.) - Rovné skaly - Pod Kľakom (1275 m n. m.) - Kľak (1352 m n. m.) - Pod Kľakom (1275 m n. m.) - Rovné skaly - Ostrá skala (1220 m n. m.) - Vríčanské sedlo (950 m n. m.) - Solisko (660 m n. m.) - Rajeckolesnianska dolina - Široká, ústie (590 m n. m.); vzdialenosť 13,09 km; stúpanie 948 m; klesanie 948 m.

Pre dnešný výstup na malofatranský Kľak sme si vybrali trasu z Rajeckolesnianskej doliny. Je členitá, vedie cez hrebene atraktívnych skál s peknými vyhliadkami a ku koncu ponúka iný pohľad na Kľak ako ten najviac známy z Fačkovského sedla. Naspäť sa vrátime rovnakou trasou.

Úvod výstupu z Rajeckolesnianskej doliny po Širokej až k Solisku vedie po pohodlnej kamenistej ceste, popri potôčiku a s minimálnym prevýšením. Stúpanie začína až od Soliska, zo začiatku starým bukovým lesom, chvíľami po strmom skalnatom hrebeni. Neskôr vystrieda bučiny temný smrekový les a do Vríčanského sedla (950 m n. m.) treba prekonať takmer 300 výškových metrov.

Vríčanské sedlo (950 m n. m.)

K Ostrej skale nám chýba ďalších takmer 300 m stúpania, miestami po strmom, blatistom a šmykľavom teréne. Na starých pňoch a spadnutých konároch nachádzame aj drobné a nenápadné huby.

Pod Ostrou skalou (1220 m n. m.)

Rovné skaly

Pod Kľakom (1275 m n. m.)

Kľak (1352 m n. m.)

Na Kľaku je tradične veľa ľudí, ktorí sem prišli najmä z Fačkovského sedla. Vrchol je však dostatočne rozložitý a každý si tu nájde svoje miesto na oddych a vychutnávanie si pekných výhľadov. Viditeľnosť do diaľky nie je úplne ideálna, ale boli sme tu aj v horšom počasí, kedy sme nevideli nič.

Pohľad na západ - v popredí Malý Kľak, Košiarka a na obzore Strážovské vrchy so Strážovom

Fačkovské sedlo, nad ním Homôľka a opäť Strážovské vrchy

Reváň a zostupová trasa do Fačkovského sedla

Lomikameň metlinatý (Saxifraga paniculata)

Pohľad na sever - Rovné skaly zakrývajú Ostrú skalu, na obzore Martinské hole

Za Martinskými hoľami vykúkajú vrcholky malofatranských Kriváňov a Chleb

Majestátny Kozol

Zostup z Kľaku

Pohľad späť na vrchol Kľaku

Pred Rovnými skalami - v strede Ostrá skala, vpravo Skalky

Vyhliadka na Rovných skalách

Ostrá skala (1220 m n. m.)

Ostrá skala ponúka veľmi pekné výhľady na všetky svetové strany, len Kľak z nej nie je vidieť

Pohľad na severovýchod - sprava Skalky, Hnilická Kýčera, Martinské hole a Kozol

Na sever sa otvárajú pohľady do Rajeckej kotliny. V strede Rajec, vľavo najsevernejší hrebeň Strážovských vrchov so Srniakom. Na obzore vidieť Súľovské vrchy s ich najvyšším vrchom Veľkým Manínom

Pohľad do Turca - Skalky, Dutá skala, Zniev (pohorie Žiar) a v opare Veľká Fatra od Lysca po Tlstú s Ostrou a za nimi hlavný hrebeň Veľkej Fatry

Vrícko

Zostup do Vríčanského sedla

Pod Vríčanskýn sedlom

Naspäť v Širokej

Výstup na Kľak z Rajeckolesnianskej doliny, patrí pravdepodobne k najkrajším možnostiam výstupu na vrchol. Je to náročnejšia alternatíva oproti výstupu z Fačkovského sedla, je dlhšia s väčším celkovým prevýšením, ale je oveľa menej frekventovaná.

Fotografie vo väčšom rozlíšení si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz

Posledná aktualizácia 19. novembra 2021

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 437 x|