Kallima Blog

11 máj
2023

Ľadonhora

KYSUCKÁ VRCHOVINA - trasa: Dolný Vadičov, OcÚ AS (440 m n. m.) - Chata pod Ľadonhorou (489 m n. m.) - Vyhliadka pod Ľadonhorou (726 m n. m.) - Nad Kubaščíkovcami (630 m n. m.) - Ľadonhora (999,2 m n. m.) - Sedlo pod Ľadonhorou (835 m n. m.) - Holý vrch (912 m n. m.) - Steny (887 m n. m.) - Pod Poľanou (592 m n. m.) - Budatínska Lehota (360 m n. m.) - Kysucké Nové Mesto ŽS (353 m n. m.); vzdialenosť 16,36 km; prevýšenie 784/876 m, [obuv: ZAQQ Expeq / Sole Runner Transition Vario 2].

Ľadonhora, krásny vrch Kysuckej vrchoviny, sa majestátne dvíha nad Vadičovskou dolinou. Svojou výškou 999,2 m n. m. je druhým najvyšším kopcom tohto pohoria a pyramidálnym tvarom je typickým predstaviteľom geomorfologického podcelku Kysucké bradlá. Spolu s Holým vrchom a Stenami oddelenými od Ľadonhory sedlom pod Ľadonhorou, predstavuje výrazný masív dvíhajúci sa východne od Kysuckého Nového Mesta. Od r. 1993 je tu vyhlásená prírodná rezervácia Ľadonhora s rozlohou 286 ha a 5. stupňom ochrany. Predmetom ochrany je najmä zachovanie prirodzených vápencových lesných spoločenstiev v oblasti Kysuckej vrchoviny.

Výstup začíname v Dolnom Vadičove, kam sme sa doviezli z Kysuckého Nového Mesta autobusom. Najskôr kráčame po asfaltke a po 1,5 km by sme sa mali dostať k smerovníku chata pod Ľadonhorou. Nedostali sme sa. Váhame, podľa Mapy.cz sme už mali byť pri smerovníku a odbočiť doprava a mala tu tiež začínať žltá turistická značka smerujúca do sedla pod Ľadonhorou. Smerovník ani žltá turistická značka tu nie sú a tak pokračujeme po zelenej ďalej a držíme sa turistického značenia.

Chata pod Ľadonhorou (489 m n. m.)

Smerovník chata pod Ľadonhorou sme nakoniec našli takmer o 500 m ďalej ako je v aplikácii Mapy.cz, aj na freemap.sk. Turistická mapa na portáli Hiking je v poriadku.

Pokračujeme po zelenej turistickej značke, hoci v aplikácii je tento chodník označený len ako lesná cesta. Je mokrá a miestami rozbahnená, ale dá sa obísť lesom po jej hrane.

Bradáčik vajcovitolistý (Listera ovata)

Pohľad naspäť na Holý vrch a začiatok Stien

Vyhliadka pod Ľadonhorou

Pekné výhľady na Kysuckú vrchovinu a Malú Fatru sú z lúk a pasienkov od smerovníka vyhliadka pod Ľadonhorou.

Krivánska Malá Fatra aj s oboma Rozsutcami

V popredí Straník, vľavo Lúčanská Malá Fatra, vpravo na obzore Súľovské vrchy a Strážovské vrchy

Nad Kubaščíkovcami (630 m n. m.)

Po necelých 4 km sme pod úpätím Ľadonhory, nad Horným Vadičovom pri smerovníku nad Kubaščíkovcami. Až do Kysuckého Nového Mesta pôjdeme po modrej turistickej značke a na samotný vrchol Ľadonhory musíme prekonať ešte 1 km dlhé stúpanie s prevýšením asi 370 výškových metrov. Zo začiatku značka vedie v kamenistom žľabe, s hrubou vrstvou starého lístia, neskôr je chodník stále strmší, skalnatý, ale hlavne čistý. Zostup tadiaľto, hlavne po daždi môže byť dosť rýchly.

Ľadonhora (999,2 m n. m.)

Vrchol Ľadonhory, ale aj celý nasledujúci hrebeň je zalesnený a bez výhľadov. Len kúsok za vrcholovou kótou, tesne pred zostupom je malá plošina, odkiaľ vidieť časť hrebeňa Stien, Javorníky a Moravsko-sliezske Beskydy.

Jediné výhľady západným smerom neďaleko vrcholu

Zostup do sedla pod Ľadonhorou, je strmý, je tu veľa popadaných stromov, ktoré sa často nedajú obísť a musíme ich preliezať. Nie je tu ani živej duše, a tak dávame poctivo o sebe vedieť, aby sme náhodou nestretli miša na prechádzke.

Práchnovček pásikavý (Fomitopsis pinicola) na starom pni

Vranovec štvorlistý (Paris quadrifolia)

Sedlo pod Ľadonhorou (835 m n. m.)

Prekážková dráha pokračuje aj pri výstupe na Holý vrch.

Holý vrch (912 m n. m.)

Na Holom vrchu je vytvorené pekné oddychové miesto s lavičkami, stolom a ohniskom. Je to jediné miesto odkiaľ je aký taký výhľad k Malej a Veľkej Fatre. Vidieť tu stopy nedávneho požiaru, niektoré stromy sú spálené iné čiastočne obhorené.

Na Holom vrchu • Lúčanská Malá Fatra a na obzore Veľká Fatra

Hrebeň Stien je ostrý, kamenistý, s prudkými zrázmi na obe strany. V jednej časti s výraznou skalnatou hradbou popod ktorú vedie turistický chodník.

Steny (887 m n. m.)

Zostup zo Stien

Pod Poľanou (592 m n. m.)

Napriek suchu po celej trase, od smerovníka pod Poľanou bojujeme s blatom. V lese vyviera niekoľko prameňov, sú tu močariská, na ceste sú riadne bariny rozjazdené lesnými strojmi. Nakoniec sme celkom slušne zablatení a na lúčke sa snažíme ako tak zbaviť blata z topánok. Tu sa už otvárajú pekné výhľady do údolia Kysuce, na južnú časť Kysuckej vrchoviny a Javorníky.

Rozhľadňa Tábor nad Kysuckým Novým Mestom

Veľký Vreteň, vpravo Malý Vreteň, v zákryte za ním Brodnianka a vpravo Rochovica

Veľké Ostré a Veľký Vreteň

Dvojkríž nad Budatínskou Lehotou - symbol zvrchovanosti Slovenskej republiky

Pekná zrekonštruovaná drevenica v Budatínskej Lehote

Nový dom smútku v Budatínskej Lehote

Lávka ponad Kysucu

Rieka Kysuca

Naše putovanie po sviežo jarnej a slnkom zaliatej Kysuckej vrchovine končí na železničnej stanici v Kysuckom Novom Meste. Vlaky do Žiliny chodia každú pol hodinu, tak nemáme čas ani na jedno orosené a ideme domov.

Fotografie vo väčšom rozlíšení si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz

 

Posledná aktualizácia 22. mája 2023

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 746 x|