Kallima Blog

21 mar
2022

Klapy - Považský hrad

JAVORNÍKY - trasa: Považské Podhradie (299 m n. m.) - Lopatina (530 m n. m.) - Sedlo Klapy (498 m n. m.) - Dzedova ric - Klapy (654 m n. m.) - Sedlo Klapy (498 m n. m.) - Lopatina (530 m n. m.) - Považský hrad (497 m n. m.) - Považské Podhradie (299 m n. m.); vzdialenosť 10,88 km; prevýšenie 767 m.

Prvý jarný výlet do Javorníkov na atraktívny, bralnatý vrch Klapy. Výlet začíname na parkovisku pri renesančnom kaštieli Burg v Považskom Podhradí, kam sa vrátime po tej istej trase, s krátkym zastavením sa na Považskom hrade.

Kaštieľ Burg

Renesančný dvojpodlažný kaštieľ Burg pochádza z prvej tretiny 17. storočia a vybudovať ho dali manželia Balassovci. V súčasnosti je v súkromných rukách, majiteľ priestory kaštieľa čiastočne sprístupnil a organizujú sa tam výstavy.

Ráno bolo v Žiline sviežich -6,6 °C a aj tu pod Považským hradom sú zatiaľ chodníky zamrznuté a pokryté inovaťou. Pri spiatočnej ceste asi budeme obchádzať blato.

Lopatina (530 m n. m.)

Prvý pohľad na Klapy

Nosická priehrada

Klapy (654 m n. m.)

Klapy (nazývané aj Cigánka) sú výrazný, bralnatý kopec, neprehliadnuteľný cestou po diaľnici do Považskej Bystrice. Vrchol tvorí dominantné vápencové bradlo, so strmými svahmi s množstvom zaujímavých skalných útvarov a v dolnej časti sa nachádza malá, ľahko prístupná jaskyňa, zvaná netradične Dzedova ric. V r. 1993 boli Klapy vyhlásené za prírodnú rezerváciu s 5. stupňom ochrany. Vyskytuje sa tú pestré spoločenstvo vzácnych rastlinných aj živočíšnych druhov a z vrcholových častí sú pekné výhľady na meander rieky Váh, Javorníky, Biele Karpaty, Súľovské vrchy a Malú Fatru.

Sedlo Klapy (498 m n. m.)

Pohľad na sever k Štiavniku a Makovu

Dzedova ric - malá jaskyňa puklinového charakteru

Prvé poniklece nachádzame hneď pri otvore do jaskyne, je ich tu len zopár, zvyšné niekto odtrhol.

Poniklec prostredný (Pulsatilla subslavica)

Z vrcholu sú pekné výhľady na Nosickú priehradu, Holíš, v diaľke sa dvíhajú Vršatecké bralá.

Chochlačka plná (Corydalis solida)

Nosická priehrada, v popredí kopec Stavná (601 m n. m.), na obzore vľavo Strážovské vrchy, vpravo Biele Karpaty.

Drieň obyčajný (Cornus mas)

Pohľad na severovýchod - vrch Hradište (636 m n. m.).

V popredí Súľovské vrchy s najvyšším vrchom Veľký Manín (891 m n. m.), vľavo Malý Manín a na obzore zasnežená Malá Fatra.

Hradište (636 m n. m.) zo sedla Klapy

Považský hrad (497 m n. m.)

Prvá zmienka o Považskom hrade pochádza z roku 1316, kedy sa spomína ako Bystrický hrad, i keď podľa neoverených správ bol postavený už v roku 1128. Postaviť ho dal uhorský kráľ Belo IV. a slúžil predovšetkým na ochranu dôležitej považskej cesty. Podobne ako iné hrady na Slovensku aj z neho nakoniec zostali len ruiny a pre verejnosť bol uzatvorený. Po čiastočnej rekonštrukcii ho sprístupnili až v r. 2017. Sú z neho pekné výhľady do údolia Váhu, na blízke Súľovské vrchy a Malú Fatru.

Veľký a Malý Manín

Vpravo od Veľkého Manína vidieť malofatranský Kľak.

Priblížený malofatranský Kľak.

Opäť kaštieľ Burg, tentokrát v inom svetle.

Fotografie vo väčšom rozlíšení si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz

Posledná aktualizácia 23. júla 2022

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 436 x|