Kallima Blog

26 júl
2019

K rozhľadni Stratenec

JAVORNÍKY - trasa: Podjavorník (589 m n. m.) - Sedlo pod Stratencom (1013 m n. m.) - Stratenec, pamätník (1055 m n. m.) - Sedlo Gežov (1040 m n. m.) - Stratenec, pamätník (1055 m n. m.) - Sedlo pod Stratencom (1013 m n. m.) - Sedlo Bukovina (985 m n. m.) - Malý Javorník (1019 m n. m.) - Sedlo Adamkov (858 m n. m.) - Stavnička pod zrázom - Podjavorník (589 m n. m.); vzdialenosť 15,44 km; stúpanie 621 m; klesanie 621 m.

Po necelom mesiaci sme opäť v Javorníkoch. Tentokrát je našim cieľom rozhľadňa na Stratenci a ďalej prechádzka po hrebeni až pod Veľký Javorník do sedla Gežov, odkiaľ sa vrátime a cez Stratenec prejdeme na Malý Javorník. Naspäť do Podjavorníka schádzame cez sedlo Adamkov.

Kruštík širokolistý pravý (Epipactis helleborine subsp. helleborine)

Vrch Stratenec (1055 m n. m.)

Rozhľadňa Stratenec

Drevená rozhľadňa na vrchu Stratenec (1055 m n. m.) bola vybudovaná v r. 2008, neďaleko pamätníka Tri kríže, venovanému trom vojakom, ktorí padli počas 2. svetovej vojny, v čase oslobodenia Veľkých Karlovíc. Vyhliadková plošina rozhľadne je vo výške 8 m a mala by ponúkať pekné výhľady na Moravsko-sliezske Beskydy, Strážovské vrchy, Súľovské vrchy a Malú Fatru. Mala by, ale dnes je výstup na ňu zakázaný, pretože rozhľadňa pomaly chátra a rozpadáva sa.

Pamätník Tri kríže na vrchu Stratenec (1055 m n. m.)

Pohodlná hrebeňovka cez sedlo Gežov na Veľký Javorník pokračuje po hranici medzi Českom a Slovenskou republikou až k horskému priesmyku Makov. V lete je využívaná aj cykloturistami a v zime zas bežkármi.

Veľký Javorník (1072 m n. m.)

Konopnica napuchnutá (Galeopsis tetrahit)

Sedlo Gežov (1040 m n. m.)

Sedlo Bukovina (985 m n. m.)

Malý Javorník (1019 m n. m.)

Sedlo Adamkov (858 m n. m.)

V sedle Adamkov opúšťame modrú turistickú značku a do Podjavorníka sa vraciame po cyklotrase, nepríjemnej, spevnenej ceste, posypanej štrkom a kameňmi.

Stavnička pod zrázom

Kamenná stavnička - protipovodňová kamenná hrádza, je vybudovaná na hornom toku potoka Papradnianka, nad osadou Podjavorník, v lokalite U Šipínca. Momentálne je bez vody a jej hlavný účel spočíva v zachytávaní prívalových vôd z topiaceho sa snehu a prudkých dažďov.

Babôčka bodliaková (Vanessa cardui)

Konopnica úhľadná (Galeopsis speciosa), čerkáč obyčajný (Lysimachia vulgaris)

Fotografie vo väčšom rozlíšení si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz

Posledná aktualizácia 7. júla 2021

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 663 x|