Kallima Blog

05 dec
2015

K rozhľadni Radošov

Na neveľkom kopčeku, v najjužnejšej časti Vizovickej vrchoviny, postavili v r. 2014 architektonicky veľmi peknú rozhľadňu. Stojí tesne pod vrcholom Radošova (246 m n. m.) v nadmorskej výške 242 m. Asi preto, že je vo vinárskom kraji, má tvar čaše vína a výšku 16,4 m. Schodisko a plošina sú vybudované z ocele, zvyšok konštrukcie je z dreva. Na otvorenú vyhliadkovú plošinu vo výške 15,2 m je potrebné zdolať 72 schodov. Za dobrého počasia by mal byť z rozhľadne pekný kruhový výhľad na neďaleký kopec svatého Antonínka, Holý kopec, Travičnú a Veľkú Javorinu v Bielych Karpatoch, Chřiby a Pavlovské vrchy na juhozápade.

Kostol sv. Jána Krstiteľa v Hroznovej Lhote

Ako východiskový bod pre návštevu rozhľadne Radošov sme si vybrali Hroznovu Lhotu, odkiaľ k nej vedie modro značený turistický chodník, ktorý ďalej pokračuje do Veselí nad Moravou. Bude to len krátka prechádzka takmer po rovine a keďže počasie nie je úplne ideálne, ani výhľady si dnes pravdepodobne neužijeme.

Na modrej turistickej značke za Hroznovou Lhotou, na obzore Radošov (246 m n. m.) s rozhľadňou

Keď sa na chvíľu slnko prederie pomedzi mraky

Turistický prístrešok pri rozhľadni

Rozhľadňa Radošov

Veľká Javorina (970 m n. m.)

Viditeľnosť naozaj nie je dobrá a vrchy v diaľke skôr len tušíme a hoci sú tu informačné panely, nedokážeme ich presne pomenovať. Len najvyšší vrch Bielych Karpát, Veľká Javorina (970 m n. m.) je ľahko identifikovateľná, keď sa nám na chvíľu vynorí spoza oblakov.

Hoci je už pokročilá jeseň, ešte tu dokvitajú posledné rebríčky a margaréty

Pri návrate späť

Posledné pohľady na Radošov s rozhľadňou

Kvitnúce kvety nahradili suché plody plamienka a lopúcha

Oblačnosť, ktorá doteraz prevládala, nahrádza pekná modrá obloha

Po necelých 6 km sa vraciame späť do Hroznovej Lhoty, kde máme pred starou chalúpkou zaparkované auto.

Cestou na Myjavu sa zastavujeme ešte pri veternom mlyne nad Kuželovom. Stojí tu už viac než 150 rokov a po rekonštrukcii je stále funkčný, i keď ako muzeálny exponát.

Fotografie vo väčšom rozlíšení si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz

Posledná aktualizácia 30. septembra 2020

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 708 x|