Kallima Blog

16 nov
2017

K Dobrovodskému hradu

Po viac než mesiaci som sa opäť vrátil do Brezovských Karpát. Tentokrát sa vydávam na 21 km dlhú trasu po Štefánikovej magistrále k Dobrovodskému hradu. Tešil som sa na ranné hmly, ktoré sa prevaľovali popod kopce cestou do Brezovej, prípadne prvú inovať z ranného mrazu. Nič mimoriadne sa nakoniec nekonalo, mráz síce vykúzlil drobné kryštáliky na suchých rastlinách, ale v Karpatoch bolo jasno. Aspoň zozačiatku. Viac než polovicu trasy som síce prešiel po asfaltke a časť po víchricou zdevastovaných lesoch, napriek tomu tu bolo úžasne. Nakoniec, poďte sa pozrieť aká je jeseň v Brezovských Karpatoch.

Auto nechávam na konci Brezovej pod Bradlom a na úvod musím prekonať jediné dnešné strmšie stúpanie, asi 1,5 km ku križovatke Dlhé rovne s prevýšením asi 150 m. Má to len jednu chybu je to asfaltová cesta a tej si dnes užijem neúrekom. Prejdem po nej viac než polovicu trasy.

Stúpanie od križovatky Brezová pod Bradlom, Pod vŕškami 270 m n. m. ku križovatke Dlhé rovne 420 m n. m.

Od Dlhých rovní, je to za normálnych okolností príjemná prechádzka po hrebeni a bez mimoriadnych prevýšení. Aj asfaltka o chvíľu končí a červená značka pokračuje krásnym, prevažne bukovým lesom. Dnes je to ale inak. Víchrica, ktorá sa tadiaľto prehnala asi pred 2 týždňami zanechala za sebou polámané a povyvracané stromy.

Tie prázdne plochy miesto lesa a haldy dreva popri ceste asi nemá na svedomí len víchrica. Pekný turistický chodník je dnes premenený na rozjazdenú a zablatenú cestu. Lesníci sa naozaj činia, na každom kroku sa stretávam z haldami narezaných kmeňov a konárov.

Veľké výhľady sa na tejto trase nedajú očakávať, až na jedno miesto, kde červená značka zatáča doľava a prestáva kopírovať asfaltovú lesnú cestu. Dnes je ale viditeľnosť slabá. Malé Karpaty sú v hmle, na obzore vykúka vysielač Dubník neďaleko Borského Mikuláša, vľavo je Jablonica a vidieť aj kostol sv. Štefana. Vpravo sa týčia 2 stožiare vo vojenskom výcvikovom priestore Záhorie.

Vďaka polámaným stromom a intenzívnemu odlesneniu sú tu nakoniec výhľady, ktoré predtým neboli.

Z Myjavy vidieť len 140 m vysoký komín teplárne a vpravo Veľká Javorina 970 m n. m.

Až na križovatke Skálie opúšťam zablatenú cestu, ktorá pokračuje doprava do Hradišťa pod Vrátnom. Turistický chodník po červenej značke k Dobrovodskému hradu je už príjemný a pokrytý opadaným lístím. Miestami ho križujú polámané a vyvrátené stromy a je potrebné ich obchádzať.

Prírodná rezervácia Slopy, charakter lesa sa mení, pribúda vápencových skál a z malej vyhliadky dokonca vidieť zrúcaniny Dobrovodského hradu. Zrúcaniny sa dajú vidieť len sezónne, keď sú stromy bez listov.

Dobrovodský hrad, známy aj pod názvom hrad Dobrá Voda, je ukrytý v lese a v okolí je len málo miest odkiaľ je viditeľný.

Stromy nie sú len v okolí hradu ale aj v samotnom areáli a postupne narúšajú jeho stabilitu.

Na hrade prebieha neustála rekonštrukcia a na hradbách vidieť ochranné pletivo, ktorým sú sanované hradné múry.

Z vyhliadky Východného hradu vidieť Dobrú Vodu, vľavo sa dvíha Michalovie vŕšok

Ruiny židovského cintorína tesne vedľa turistického chodníka do Dobrej Vody

Dobrovodský cintorín s hrobom básnika Jána Hollého

Na cintoríne sú na niekoľkých miestach sústredené zvláštne historické pomníky ktoré vytesali miestni kamenári v štýle zľudoveného baroka.

Kostol narodenia Panny Márie v Dobrej Vode

Napravo od cyklotrasy z Dobrej Vody do Brezovej pod Bradlom sa dvíha Michalovie vŕšok 332 m n. m., aspoň dúfam že je to on. Na žiadnej mape som ho nenašiel a miestni, s ktorými som sa rozprával, o ňom nevedeli. Strohé informácie o jeho existencii som našiel na internete a na jednej informačnej tabuli, keď som šiel k rozhľadni pod Klenovou.

Vraj je z neho pekne vidieť na Dobrovodský hrad. Keďže už nemám veľa času a čaká ma ešte asi 9 km, vychádzam len na jeho úpätie.

Dobrovodský hrad z úpätia Michalovieho vŕšku

Cyklotrasa do Brezovej pod Bradlom

Opäť som na križovatke Dlhé rovne, ešte asi 1,5 km a som pri aute.

Fotografie vo väčšom rozlíšení si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz

Posledná aktualizácia 26. novembra 2017

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 2245 x|