Kallima Blog

04 máj
2014

Jazevčí

Nebol to dvakrát dobrý nápad vybrať sa dnes von. Po včerajšom výdatnom daždi síce niet už ani stopy, ale to len vďaka vetru, ktorý všetko vyfúkal a vysušil. Slniečko síce krásne svieti a na oblohe sa sem tam prevaľujú nádherné oblaky, vietor je však neúprosný. Studený severák chvíľami s nárazmi okolo 70 km za hodinu, aspoň taká je informácia od meteorológov, lomcuje všetkým čím sa dá. Nechať auto niekde pri Petruchovom Mlyne vzdávame a nakoniec parkujeme na okraji poľa, neďaleko hranice rezervácie.

NPR Jazevčí

Je ďalším botanickým klenotom Bielych Karpát. Nachádza sa v nižšie položenej časti severozápadného svahu Hradiska 636 m n. m. medzi Suchovskými Mlynmi a Petruchovými Mlynmi, na ľavej strane riečky Velička. Lokalita má podobné pôdne podmienky ako neďaleké Zahrady pod Hájem, s vápenitými ílovcami, slieňovcami a pieskovcami. Rezerváciu tvoria najmä kvetnaté lúky s mnohými solitérnymi stromami a menšími lesíkmi. Hlavným dôvodom ochrany je zachovanie krajinársky hodnotného územia s výskytom vzácnych a ohrozených rastlín a živočíchov. Za národnú prírodnú rezerváciu bola Jazevčí vyhlásená v r. 1987.

Vstavač mužský poznačený (Orchis mascula subsp. signifera)

Dolu pod cestou, kde nechávame auto je celkom príjemne závetrie, ale vyššie na kopci už vyťahujeme z plecniakov vetrovky. Tráva pod poryvmi vetra takmer leží a napriek slnečnému počasiu je poriadne zima. Hneď za informačnou tabuľou objavujeme prvý vstavač mužský, ktorý nás potom pravidelne sprevádza počas celej krátkej prechádzky po rezervácii. Boli miesta kde ich rástli desiatky.

Pre pavstavač hlavatý ešte nenastal ten pravý čas, napriek tomu jednu práve rozkvitajúcu rastlinku sa nám podarilo nájsť.

Pavstavač hlavatý (Traunsteinera globosa)

Vstavačovec bazový sa často vyskytuje v dvoch farebných formách. Popri bledožltej forme, ktorá sa pri troške nepozornosti môže pomýliť so vstavačom bledým, sa často vedľa seba na jednom stanovišti môžu vyskytovať aj rastliny s nachovo červenými kvetmi.

Vstavačovec bazový (Dactylorhiza sambucina)

V čase našej návštevy bol bradáčik vajcovitolistý druhou najhojnejšou kvitnúcou orchideou. Svojimi nenápadnými kvetmi však často unikne pozornosti.

Bradáčik vajcovitolistý (Listera ovata)

Lúky sú plné najmä kvitnúcich tráv, ale pomaly už odkrývajú aj hýrivú paletu ďalších farieb lúčnych kvetov.

Valeriana lekárska (Valeriana officinalis), čermeľ hrebenitý letný (Melampyrum cristatum subsp. solstitiale)

Zvonček klbkatý (Campanula glomerata), kozinec dánsky (Astragalus danicus)

Medzi zoologické zvláštnosti NPR Jazevčí patrí výskyt vzácneho fytofágneho chrobáka štítnatca (Cassida murraea). Vyskytuje sa v niekoľkých farebných formách od žlto-zelenej cez zelenú až po oranžovú. Na krovkách má charakteristické čierne škvrny

Štítnatec (Cassida murraea)

Po asi 2 hodinách, poriadne prefúkaní a vyzimení, z nás nadšenie postupne opadá a vraciame sa naspäť. Snáď sa nám podarí bez väčších komplikácií nájsť miesto, kde sme nechali auto.

NPR Jazevčí

Posledná aktualizácia 13. januára 2017

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 2807 x|