Kallima Blog

11 máj
2020

Dolinou Kúr nad Príslopok

Dolina Kúr je jedna zo severných dolín Krivánskej Malej Fatry a preteká ňou rovnomenný potok, ktorý pramení na severnom svahu Stratenca v nadmorskej výške asi 1300 m. Nad Krasňanmi sa potok rozvetvuje na dve ramená, z ktorých pravé tvorí pri obci Stráža ľavostranný prítok Varínky a ľavé sa vlieva do Jedľoviny. Z východu sa nad dolinou dvíha hrebeň Prostej (1144 m n. m.), začínajúci tromi Borovými skalami. Na západe sa nad dolinou týči Kopa (1140 m n. m.) a Jedľovina (1035 m . n m.). Z doliny Kúr vedie na Malý Kriváň 1671 m n. m. asi najkratšia výstupová trasa. Naň dnes určite nevystúpime, nemáme to v pláne. Fúka silný vietor, na horách dokonca hlásia víchricu a poobede má pršať. Keď to už bude neúnosné, otočíme sa jednoducho späť.

Z ústia doliny Kúr šliapeme po modrej turistickej značke, najskôr asi 2 km po lesnej ceste s minimálnym prevýšením a neskôr asi 300 m po kamenistom koryte potoka.

Tento krátky úsek po potoku by mohol byť problematický, pokiaľ by bolo viac vody. Dnes to aj tí s kratšími nohami zvládnu nasucho.

Pravé stúpanie začína až za potokom a po krátkom čase vchádzame do NPR Suchý. Kráčame krásnym bukovým lesom a chvíľkami je to pekne strmo do kopca. Je pondelok a po predĺženom víkende tu nie je ani živej duše (okrem medveďov, ale tie sa nás boja), sme predsa dvaja a spievame dosť falošne.

Tvrdoň deväťsilový (Liparus glabrirostris)

V bukovom lese sa začínajú objavovať prvé skaly a aj chodník sa mení na skalnatý. Miestami rastú priamo na strmom chodníku stokrásky Micheliho.

Stokráska Micheliho (Bellidiastrum michelii)

O chvíľu opúšťame les a vchádzame na horskú lúku na severozápadnom svahu Príslopku 1141 m n. m. V dolnej časti kvitne početná skupina horcov jarných, ktoré sú akoby pocukrované peľom z ihličnatých stromov a prachom. V najnižšej časti nachádzame aj soldanelky karpatské.

Horec jarný (Gentiana verna)

Soldanelka karpatská (Soldanella carpatica)

Z hornej časti lúky pod Príslopkom sú pekné výhľady do doliny Kúr, Žilinskej kotliny a vpravo na hrebeň Prostej.

Nad Príslopkom v nadmorskej výške 1150 m, máme konečnú. Nad Suchým sa už kopia tmavé mračná a vietor je v tejto nadmorskej výške dosť nepríjemný. Po krátkom oddychu sa otáčame späť.

Vraciame sa tou istou trasou. Tentokrát je už nad Príslopkom tmavo. Za Príslopkom vidieť vrchol Prostej.

Hrebeň Krivánskej Malej Matry, vľavo vykúka Pekelník 1609 m n. m.

Stratenec 1513 m n. m.

Vpravo Suchý 1468 m n. m. nad ktorým to už celkom pekne tmavne, naozaj najvyšší čas na návrat do doliny.

Po strmom zostupe sme opäť pri kamenistom koryte potoka. Môstik už má svoje dobré časy dávno za sebou, našťastie vody je málo a tak nie je problém prejsť z jednej strany potoka na druhú.

Na lesnej ceste na nás už sem tam padajú prvé kvapky, pravdepodobne len doviate silným vetrom z hrebeňa.

Po 10,5 km sme pri aute v ústí doliny Kúr. Stratenec aj Biele skaly sú v tmavých mrakoch s dažďom a tu dolu tiež začína pršať. Stihli sme to len tak-tak.

Fotografie vo väčšom rozlíšení si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz

Posledná aktualizácia 25. mája 2020

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 2549 x|