Kallima Blog

04 jún
2012

Delospermy – nové japonské kultivary

Určite poznáte delospermy. Niektoré, ako napr. Delosperma nubigenum patria medzi tzv. skalničkársku klasiku, nakoľko sa úspešne pestujú na našich skalkách už dlhé desaťročia. V poslednej dobe je stále väčší záujem o pestovanie týchto juhoafrických vysokohorských sukulentov, pretože sú to väčšinou nenáročné druhy, znášajúce za určitých podmienok aj naše stredoeurópske zimy.

V posledných rokoch sa objavujú stále nové druhy a lokálne formy, ktoré nás prekvapujú nezvyčajne krásnymi kvetmi, na aké sme u tohto rodu doteraz neboli zvyknutí. Medzi skutočné klenoty šľachtiteľskej práce s týmto rodom patria nové kultivary pochádzajúce z dielne japonského pestovateľa Koichiro Nishikawu, ktorý uviedol do kultúry 6 nových kultivarov pod súborným označením "Jewel of Desert" – klenot púšte.

Mali sme to šťastie, že sa nám v tomto roku podarilo získať do našej zbierky 5 z nich. Predstavme si ich podla abecedného poradia.

Delosperma 'Carmen Lucia' (Jewel of Desert Rosequarts)

Je to kultivar s kvetmi bledo ružovej farby s priemerom asi 15 - 20 mm. Stred kvetov je bledý až biely. Žiaľ práve tento kultivar sa nám nepodarilo získať. Už farba pukov rastlinky s týmto označením dávala tušiť, že to bude niečo iné a nakoniec to bol prekrásny kultivar Pink Ribbon.

Delosperma 'Eye Candy' (Jewel of Desert Ruby)
Kvety kultivaru Eye Candy sú dvojfarebné. Na vonkajšej strane majú korunné lupienky zamatovo ružovočervené a stred kvetu je krémovo biely. Sú menšie, priemer majú asi 15 - 20 mm.

Delosperma 'Perfect Orange' (Jewel of Desert Topaz)
Kvety tohto kultivaru presne zodpovedajú jeho menu. Sú naozaj perfektne oranžové so zvláštnym leskom. Stred kvetu s priemerom asi 15 - 20 mm je biely.

Delosperma 'Pink Ribbon' (Jewel of Desert Garnet)
Podľa môjho názoru je to najkrajší kultivar z tejto série. Keď sa otvorili prvé kvety, nechcelo sa mi veriť, že je to delosperma. Mali neskutočne krásnu, výraznú ohnivočervenú farbu, ktorá smerom ku stredu prechádza do ružovej a nakoniec do smotanovo bielej farby. Podobne ako u ostatných kultivarov je priemer kvetu asi 15 - 20 mm.

Delosperma 'Rise & Shine' (Jewel of Desert Peridott)
V palete farieb klenotov púšte nechýba ani žltá. Môže sa ňou pochváliť práve kultivar Rise & Shine. Kvety majú podobnú veľkosť ako u predchádzajúcich zástupcov. Na okrajoch sú sýto, sírovožlté, smerom k stredu kvetu sa farba mení na bielu.

Delosperma 'White Pearl' (Jewel of Desert Moonstone)
Kolekciu týchto nádherných rastlín uzatvára "biela perla", kultivar s voskovo bielymi kvetmi, ktoré svietia ako biele perličky na tmavozelených listoch rastliny.

Spoločným znakom tejto novej série delosperm je predovšetkým kompaktný rast. Vytvárajú husté a nízke vankúšovité porasty, nie vyššie ako 5 – 10 cm (15 cm). Podľa údajov by mali všetky kultivary bohato kvitnúť menšími kvetmi od jari do neskorej jesene. Rôzne zdroje uvádzajú výbornú mrazuvzdornosť -20°C až -25°C. Stretol som sa tiež s údajom USDA zóna 7, čo zodpovedá minimálnej teplote -17,7°C. V každom prípade je potrebné všetky údaje o mrazuvzdornosti brať s rezervou a seriózne otestovať nové delospermy v podmienkach našich zím. Naše zimy majú kontinentálny charakter a sú diametrálne odlišné od zím na japonských ostrovoch.

Nároky na pestovanie majú podobné ako iní zástupcovia tohto rodu, tzn. veľmi dobre priepustný substrát, plné slnko, v letnom období dostatok vody. V chladnom období vyžadujú sucho, prípadne účinnú ochranu proti zimnej vlhkosti resp. zimovanie v chladnej, nevykurovanej, ale svetlej miestnosti.

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 4404 x|