Kallima Blog

19 dec
2018

Cez zimné Dolné diery

MALÁ FATRA - trasa: Biely potok (559 m n. m.) - Ostrvné (640 m n. m.) - Nové diery (663 m n. m.) - Ostrvné (640 m n. m.) - Podžiar (715 m n. m.) - Sedlo Vrchpodžiar (745 m n. m.) - Štefanová (629 m n. m.); vzdialenosť 4,95 km; stúpanie 284 m; klesanie 217 m (podľa Mapy.cz)

Kým som zistil, že v Malej Fatre je konečne pekne, bolo už dosť neskoro a tak som stihol až autobus po jedenástej do Bieleho Potoka. Aj 4 hodinky mi postačia, aby som prešiel časť Jánošíkových dier a zistil, ako pomaly zamŕzajú.

Malý Rozsutec

Z Bieleho Potoka po Ostrvné je pekne vyšliapaná cestička, sem tam ľad, aj v cvičkách by sa dalo ísť keby nebola zima. V úzkej rokline sú už prvé pekné ľadopády, miestami zo skaly visia cencúle, na potoku sa tvoria zaujímavé ľadové škrupiny.

Od križovatky Ostrvné odbočujem doľava na žltú značku do Nových dier s tým, že do Bieleho Potoka a Terchovej sa vrátim cez Podžiar a Dolné diery. Pre každý prípad si dávam protišmykové návleky, retiazkové mačky dnes nesiem zbytočne.

Nové diery

Ďalej som sa v Nových dierach nedostal, pretože balvan pod kovovým chodníkom je pokrytý ľadom, po ktorom nedokážem vyjsť. Mením plán a vraciam sa opäť do Dolných dier.

Od križovatky Ostrvné, pokračujem po Dolných dierach k Podžiaru.

Je len začiatok zimy, ale aj za krátku dobu už stihol mráz s vodou vytvoriť nádherné prírodné divadlo. V hornej časti Dolných dier pred dvomi mesiacmi trčali zo zeme kovové pylóny, dnes sú na nich spravené nové drevené chodníky a dá sa po nich pohodlne prejsť.

K Podžiaru je chodník pekne prešliapaný.

Poludňové skaly

Koliba Podžiar

Sedlo Vrchpodžiar (745 m n. m.)

Po zmene plánu sa už do Bieleho Potoka nevraciam, ale zo sedla Vrchpodžiar schádzam do Štefanovej, odkiaľ mi o chvíľu ide autobus do Žiliny.

Poludňové skaly a Veľký Rozsutec

Veľký Rozsutec

Štefanová

Fotografie vo väčšom rozlíšení si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz

Posledná aktualizácia 30. júna 2021

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 518 x|