Kallima Blog

10 júl
2023

Cez Martinky do Turca

MALÁ FATRA - trasa: Turie, Kráľ AZ (443 m n. m.) - Horáreň Čistiny (535 m n. m.) - Pod Ostrým (830 m n. m.) - Sedlo Kobylie (980 m n. m.) - Skalka (1308 m n. m.) - Pod Krížavou (1436 m n. m.) - Krížava vysielač (1449 m n. m.) - Veľká lúka (1476 m n. m.) - Vidlica (1466 m n. m.) - Podkova (1436 m n. m.) - Humience (1398 m n. m.) - Vrchstudienka (1005 m n. m.) - Príslopská dolina (704 m n. m.) - Bystrička, Lázky MHD (521 m n. m.); vzdialenosť 18,58 km; prevýšenie 1117/1015 m, [obuv: Be Lenka Trailwalker / Be Lenka Trailwalker].

Prechod cez Martinské hole zo Žilinskej strany do Turca začíname v Turí na autobusovej zastávke Kráľ, odkiaľ pôjdeme najskôr cez dedinu a potom popod les až k Horárni Čistiny, kde sa napojíme na zelenú turistickú značku po ktorej vystúpime na Skalku a ďalej pod Krížavu.

Niekde medzi Turím a Horárňou Čistiny, vpravo Skalky v Súľovských vrchoch

Aj tu lykožrút postupne likviduje smrekové porasty a po ťažbe tu zostáva nelichotivý obraz. Vpravo vidieť skalný hrebeň Dedovej.

Sedlo Kobylie (980 m n. m.)

Hoci tu vedie len zelená turistická značka, je to križovatka viacerých chodníkov. Dá sa odtiaľto pretraverzovať k chate Sačné, zísť do Medzihorskej doliny, prejsť trailom pod Kozlom a opäť zostúpiť do Medzihorskej doliny, alebo neznačeným chodníkom na Kozol. My pokračujeme po zelenej turistickej značke a po niekoľkých krátkych stúpaniach sme na lúkach nad Sačné ...

... je to raj pre zber čučoriedok. Tí ktorí majú možnosť a známosti sa vyvezú po pohodlnej asfaltke až k chate Sačné a sem je to už len na skok.

Kozol a Čipčie

Skalka (1308 m n. m.)

Hoci sú tu krásne výhľady, na Skalke sa nezdržujeme dlho a pokračujeme ďalej smerom ku Krížave. Je to veľmi pekný úsek hrebeňovky s krásnymi výhľadmi na všetky svetové strany.

Ešte pohľad späť na Skalku, v diaľke Veľký a Malý Manín v Súľovských vrchoch

Blížime sa pod Krížavu. Tunajšie rašeliniská sú bohato porastené páperníkom pošvatým.

Páperník pošvatý (Eriophorum vaginatum)

Pod Krížavou (1436 m n. m.)

Odtiaľto po Vidlicu pôjdeme po červenej turistickej značke a od Vidlice do Bystričky po žltej.

Krížava vysielač (1449 m n. m.)

Posledný pohľad na starý drevený smerovník Krížava vysielač, ktorý doslúžil a nahradil ho nový kovový.

Sedmokvietok európsky (Trientalis europaea)

Stúpame k najvyššiemu vrchu Lúčanskej Malej Fatry na Veľkú lúku (1476 m n. m.)

Vodou zaliate rašeliniská medzi Veľkou lúkou a Vidlicou sa dajú prejsť pomedzi vysokú kosodrevinu. Cez zimu je to všetko zasypané snehom, ktorý siaha až nad kosodrevinu.

Borovica horská - kosodrevina (Pinus mugo)

Po žltej značke k Podkove

Od Vidlice k Podkove a Humiencom je to krásna prechádzka po trávnatých holiach s peknými výhľadmi. Pred nami sa tiahne hrebeň Veľkej Fatry a vpravo vidieť Kremnické vrchy.

Veterné (1442 m n. m.)

Krivánska Malá Fatra, vpravo Veľká Fatra

Pred nami je posledný kopec Humience, odkiaľ nás už čaká len dlhý zostup do Bystričky. Podobne ako zo Skalky, Veľkej lúky aj z Humiencov sú pekné výhľady, i keď trošku zastreté letným oparom. Lepšie sú viditeľné na veľkých fotografiách v našom albume na rajčine, stačí kliknúť na link dolu.

Humience (1398 m n. m.)

Chlpánik oranžový (Pilosella aurantiaca)

Zostup z Humiencov

Hadovník väčší (Bistorta major), zlatobyľ obyčajná alpská (Solidago virgaurea subsp. minuta)

Veronika lekárska (Veronica officinalis)

Vrchstudienka (1005 m n. m.)

Aby zostup nebol až taký jednoduchý, nad záhradkárskou osadou musíme popreliezať vyvrátené stromy a v záhradkárskej osade dokážeme prejsť len priamo cez záhradky, pretože chodník je zablokovaný autom, na ktorý nakladajú stromy. Zľava je nepreniknuteľná podmáčaná húština a sprava rozliaty potok.

Pes nás nezožral a majiteľ nevyhodil

Nad Bystričkou

Na záver zostupu ešte posledné výhľady na Šíp a Kopu, doprava sa tiahne hrebeň Veľkej Fatry a za ňou, takmer v strede, sa dvíha majestátny Veľký Choč.

Bystrička, Lázky MHD (521 m n. m.)

Stihli sme to takmer presne, autobus MHD, ktorým sa odvezieme do centra Martina, odchádza o chvíľu. Odtiaľ ešte necelý 1 km na železničnú stanicu a úplne chlpovo stihneme aj vlak do Vrútok, kde prestúpime na ďalší do Žiliny. Bola to pekná túra a zas sme preši turistický chodník, ktorý sme doteraz nepoznali. Na budúce si to zopakujeme, ale do Bystričky pôjdeme po modrej turistickej značke.

Fotografie vo väčšom rozlíšení si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz

Posledná aktualizácia 25. júla 2024

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 102 x|