Kallima Blog

18 aug
2017

Betlehem Horní Lideč

Po nedávnej túre k Lačnovským skalám sme opäť zavítali na Valašsko. Dnes už máme za sebou výstup k Valašskej Eifelovke - k rozhľadni Vartovna a pri ceste do Střelnej, odkiaľ ešte plánujeme pozrieť si rozhľadňu Čubův kopec, sa zastavujeme v Horní Lideči, aby sme navštívili tamojší Česko-slovenský pohyblivý Betlehem. Betlehem vznikol ako spoločný projekt spolufinancovaný z prostriedkov Európskej Únie a zo Slovenska sa na realizácii podieľala partnerská obec Dohňany. Expozícia je umiestnená v peknej stavbe neďaleko kostola sv. Václava a je k nej veľmi ľahký prístup autom.

Betlehem je umiestnený v peknej stavbe neďaleko kostola so zvláštnou zvonicou.

Česko-slovenský pohyblivý Betlehem v Horní Lideči dokončili v r. 2011 a na jeho vzniku sa podieľali českí a slovenskí rezbári. Základná myšlienka bola vytvoriť expozíciu, ktorá by predstavovala historické stavby, udalosti, zvyky a staré pôvodné remeslá česko-slovenského pomedzia, ktorej ústrednou témou budú jasličky so Svätou rodinou a narodeným Ježiškom.

Na farebne osvietenej ploche asi 50 m² sa nachádza množstvo drevorezieb historických, alebo architektonicky zaujímavých stavieb Zlínskeho a Trenčianskeho kraja, napr. Velehrad, hrad Buchlov, Hostýn, Radhošť, zámok Bojnice, hrady Beckov, Čachtice, Trenčín, mohyla Milana Rastislava Štefánika na Bradle a mnohé iné. Časť betlehema je vyhradená aj dreveným stavbám Valašska z okolia Horní Lideči. Celú expozíciu umocňuje aj mechanické vyhotovenie betlehema, v ktorom je asi 75 pohyblivých postavičiek, prostredníctvom ktorých tak ožívajú staré zvyky a remeslá.

Slová ani fotografie nevystihnú precíznu prácu majstrov rezbárov, ani atmosféru ktorú ponúka. Ak budete mať cestu na Valašsko odporúčam vám navštíviť túto peknú expozíciu.

Fotografie vo väčšom rozlíšení si môžete pozrieť kliknutím na tento odkaz

Posledná aktualizácia 21. decembra 2018

Autor: Jaroslav Švec
|Zobrazené 1453 x|